Задужбина "Петар Кочић": Награде књижевницима Јовану Зивлаку и Александру Југовићу

Срна
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Задужбина "Петар Кочић" Бањалука - Београд додијелила је награду за цјелокупно књижевно стваралаштво "Кочићева књига" књижевницима Јовану Зивлаку из Новог Сада за 2020. годину и Александру Југовићу из Београда за ову годину.

Одлуку је једногласно донио жири који су чинили књижевници Никола Вуколић, Миљенко Јерговић и Младен Весковић, саопштено је из Задужбине "Петар Кочић". Вуколић, који је и предсједник Задужбине "Петар Кочић", истакао је да је Јован Зивлак један од најзначајнијих наших живих писаца, што најбоље потврђују његове многобројне књиге и признања.

"Зивлак је познат пјесник, есејиста, приређивач, уредник, преводилац, културни посленик најширег формата, добитник великог броја домаћих и међународних књижевних награда, изазов за преводиоце, али и љубитеље поезије у другим језичким срединама", навео је Зивлак.

Члан жирија Младен Весковић истакао је да је добитник награде за ову годину, Александар Југовић, један од најаутентичнијих гласова савремене српске књижевности и аутор који досљедно у својим поетским, прозним и драмским књижевним дјелима фикционализује живот човјека на Балкану у свим његовим комичним и трагичним видовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана