Заборављена прича Ф. Скота Фицџералда објављена 75 година након његове смрти

Приредила: Мирна Пијетловић
Заборављена прича Ф. Скота Фицџералда објављена 75 година након његове смрти

Принстон - Кратка прича култног америчког писца Ф. Скота Фицџералда "Температура", откривена у архивима Принстон универзитета у Сједињеним Америчким Државама, коначно је објављена 75 година послије смрти аутора "Великог Гетсбија".

Ендру Гали, уредник магазина "The Strand", налетио је на Фицџералдову причу од 8.000 ријечи док је "копао" по његовим папирима на Принстону. Објавио ју је први пут у новом издању магазина, поред радова Иана Ранкина и Т. Џеферсона Паркера.

- Када мислимо на Фицџералда, обично нам падају на памет трагични романи које је написао, попут "Гетсбија" и "Блага је ноћ", али "Температура" показује да није био ништа мање компетентан и стручан као писац кратких прича који је био способан да напише приче софистициране комедије - рекао је Гали.

Он је додао да Фицџералд није могао да не искористи своје сатиричке способности и да се руга свима, од љекара до холивудских идола и норми друштва.

"Температура" је прича о тридесетједногодишњем писцу Емету Монсену, тешком алкохоличару са срчаним проблемима, који је "прилично фотогеничан, витак и мрачно згодан".

Критичари су ову причу описали као "свјесно филмску", цитирајући дијалоге: "А у овом тренутку, као што то кажу у филмској продукцији, камера улази у кућу" и "Што се тиче те тренутне доскочице, ниједна сличност са стварним личностима није намјерна - нема смисла уопште покушати то".

Гули је изјавио да вјерује да је рукопис "Temperature" финална верзија.

- Овај рукопис је веома добро написан, куцана копија је веома чиста и никада досад није објављена. У причи има помало несташне комедије, помало "водхауског" дијалога, дашак романсе, па чак и комадић трагедије. Једноставно сам био шокиран тиме колико је у ствари смијешна и занимљива ова прича - рекао је Гули.

Он сматра да прича до сада није објављена зато што је написана у доба када је романописац раскинуо сарадњу са својим књижевним агентом.

- Рукопис је датиран на 7. јул 1939, а Фицџералд је послао писмо свом агенту седмицу касније у коме је тражио да га Харолд Обер не представља више, јер је Оберу досадило да води бригу о пишчевој растрошној финансијској ситуацији. То би могао бити један од разлога зашто ова прича није објављена - рекао је Гули.

У писму из 2. августа 1939. године Фицџералд је рекао Оберу да је незадовољан његовим обављањем посла и послао причу "директно Вашингтон посту", који је причу одбио.

- Био сам и још сам поприлично шокиран твојом наглом промјеном става - рекао је Фицџералд Оберу.

- Прије само шест мјесеци рекао си ми да не журим са враћањем твог дуга и да умјесто тога покушам да уштедим нешто новца... Слање приче директно је можда лоша политика, али неко ко живи од новца од заложеног "форда" не размишља тако - стоји у Фицџералдовом писму.

"Температура" је смјештена у Лос Анђелес. Фицџералд се преселио у Холивуд 1937. са уговором са компанијом "МГМ". Када је уговор раскинут 1938, радио је као хонорарни сценариста и писао кратке приче за "Есљуире", а 1939. почео је са писањем недовршеног романа "Љубав посљедњег тајкуна".

Умро је 21.12.1940. године , а "Њујорк тајмс" је написао у његовој читуљи: "Обећање његове бриљантне каријере никада није испуњено".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана