За викенд "Пецка аутдор фестивал"

Srna
За викенд "Пецка аутдор фестивал"

БАЊАЛУКА - Посјетиоце "Пецка аутдор фестивала", који ће бити одржан у суботу и недјељу, 6. и 7. јула, у селу Пецка код Мркоњић Града, очекује богат спортски и забавни програм, по чему је ова манифестација и позната, рекао је директор Фестивала Боро Марић.

Марић је истакао да ова манифестација из године у годину има садржајнији програм, али и све већи број посјетилаца, којима нуди боравак у природи уз спортске, рекреативне, забавно-едукативне и друге садржаје за све узрасте.

"Прошле године је за два дана Фестивал посјетило више од 2.000 људи, тако да и ове године не очекујемо ништа мање. То нам је од великог значаја, јер нам је циљ промоција села Пецка, сеоског туризма и природних потенцијала које има овај крај", рекао је Марић новинарима.

Он је навео да је за посјетиоце и ове године припремљен богат програм, као што је шарени маркет, гдје се могу купити домаћи производи тог краја, затим пјешачке и бициклистичке туре обиласка врела Сане, кањонинг Кораном.

"Имамо и програм прилагођен дјеци, као што су едукативно-креативне радионице, луткарска представа и друге забавне активности", додао је Марић.

Он је истакао да је организован бесплатан превоз до села Пецка и захвалио граду Бањалука за подршку у организацији Фестивала.

Виши асистент на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци Драгица Делић рекла је да овај факултет на Фестивалу има едукативну улогу.

"Циљ нам је да на радионицама најмлађима приближимо нек значајне теме, као што су то ове године обновљиви извори енергије. Ово је прилика и да наши студенти у пракси виде како изгледа преносити знање, али и како у пракси изгледа концепт одрживог руралног туризма", навела је Делићева.

Представник Планинарско-алпинистичког клуба "Самит" Бањалука Дамјан Шодоловић рекао је да су извори Сане бисер села Пецка и тог краја, те истакао да је Фестивал прилика да се тај бисер представи љубитељима активног боравка у природи.

"Позивам грађане да у што већем броју дођу да посјете изворе Сане, организујемо шетње уређеним и означеним стазама, шетња је лагана и прилагођена свим узрастима", навео је Шодоловић.

Осим извора Сане, предвиђен је обилазак и видиковаца, кањона, стијена и шуме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана