За суфинансирање 73 пројекта у области културе 319.500 КМ

Срна
За суфинансирање 73 пројекта у области културе 319.500 КМ

Бањалука - Министарство просвјете и културе Републике Српске суфинансираће 73 пројекта у области културе у укупном износу од 319.500 КМ.

Према резултатима Јавног конкурса за суфинансирање културног стваралаштва националних мањина за ову годину, Министарство ће суфинансирати 22 пројекта у укупном износу од 30.000 марака, саопштено је из ресорног министарства.

Процјену и стручно вредновање квалитета поднесених пројеката, а на основу општих и посебних критеријума наведених у сваком појединачном конкурсу, извршиле су стручне комисије, именоване рјешењем министра за сваку област посебно.

У складу са тим, стручне комисије су предложиле и ранг-листе пројеката за суфинансирање.

Из области музичке и музичко-сценске дјелатности, која се односи на заштиту и његовање културног насљеђа, биће суфинансирано 11 пројеката те 11 пројеката из ове области који се односе на савремено стваралаштво.

У области позоришне продукције биће суфинансирана три пројекта и пет пројеката у области позоришних манифестација.

Такође, биће суфинансирано седам књижевних манифестација, затим два пројекта у области филмских фестивала и осам пројеката у области ликовне и примијењене умјетности, дизајна и архитектуре.

У области издавачке дјелатности биће суфинансирано 26 пројеката.

Право подношења пријава на конкурсе за суфинансирање јавних потреба у култури и суфинансирање културног стваралаштва националних мањина имала су правна лица регистрована за обављање културно-умјетничке дјелатности у Српској и установе које обављају дјелатност у области културе, а чији је оснивач јединица локалне самоуправе, односно правна лица регистрована за обављање издавачке дјелатности у Српској те удружења националних мањина регистрованих на локалном нивоу и удружења националних мањина од посебног значаја за Српску.

Резултати сваког појединачног конкурса, односно ранг-листе пројеката, који ће бити суфинансирани, доступни су на интернет адреси Владе Републике Српске vladars.net, као и на порталу ekulturars.com.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана