За откуп 39 ликових дјела обезбијеђено 100.000 КМ

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић потписала је данас уговоре са директорима и представницима установа културе у Српској за откуп дјела ликовне умјетности, за шта је Министарство просвјете и културе обезбиједило 100.000 КМ.

Тривићева је подсјетила да је, у складу са јавним конкурсом и процјеном стручне комисије, за 12 установа културе у Републици Српској откупљено укупно 39 дјела од 34 аутора.

Она је поздравила ангажованост свих подржаних установа да дају свој допринос откупу дјела афирмисаних и значајних визуелних умјетника из Републике Српске, али и дјела умјетника млађе и средње генерације, чиме је направљен значајан корак напријед у развоју сцене визуелне умјетности у Републици Српској и њених стваралаца.

"Ријеч о првом откупу ликовних дјела умјетника из Републике Српске које је спровело Министарство у сарадњи са установа културе из локалних заједница, а којим смо потврдили колико цијенимо и како вреднујемо рад ликовних умјетника, који су једни од најважнијих амбасадора културе и умјетности Републике Српске у свијету", рекла је Тривићева новинарима у Бањалуци.

Она је истакла значај откупа како за умјетнике чија су дјела откупљена и њихову афирмацију, тако и за јачања сцене визуелне умјетности у Републици Српској и богаћење фундуса установа културе на нивоу локалних заједница.

"На овај начин афирмишемо домаће умјетнике и њихова дјела, повезујемо их са установама културе које ће и убудуће на овај начин богатити своје фундусе, те чинити дјела и ауторе ближим домаћој публици", рекла је она.

Тривићева је најавила и унапређење откупа ликовних дјела тако што ће све установе културе убудуће имати прилику да након конкурса Министарства саме распишу конкурсе у складу са њиховим откупним политикама и програмским активностима.

Она је најавила и рад на новој стратегији развоја културе којом ће бити обухваћен и развој сцене визуелне умјетности у Републици Српској, како у смислу веће подршке савременим умјетницима тако и у смислу њиховог позиционирања на домаћој и међународно сцени.

Директор Народне библиотеке "Ћирило и Методије" из Приједора Гордана Вила, чији је приједлог за откуп ликовних дјела Министарство подржало, изјавила је да је за њихову установу откупљено укупно седам дјела у укупној вриједности од 8.600 КМ.

"Ријеч је о изузетним умјетницима са подручја Приједора, а посебно нам је драго што ће се међу тим дјелима наћи и један оригинал прерано преминулог Далибора Поповића Микше из Приједора. Његови оригинали су заиста ријетки, а један од њих заувијек ће имати наша библиотека", рекла је Вила.

Директор Музеја Старе Херцеговине у Фочи Душанка Станковић захвалила је Министарству просвјете и културе што је препознало колико је ово важно за домаће сликаре и потврдила да је Министарство откупило три слике локалних аутора.

"Домаћи сликари су на неки начин до сада били мало запостављени, а наша идеја је да створимо фундус слика наших локалних сликара који би били доступни у изложбеним просторијама Музеја Стара Херцеговина за све посјетиоце", рекла је Станковићева.

Она сматра да је потребно више радити на афирмацији њихових активности и у будућности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана