За културу планирана улагања већа од 160 милиона КМ

Срна
За културу планирана улагања већа од 160 милиона КМ

БАЊАЛУКА - За реконструкцију и изградњу нових објеката републичких установа културе до краја 2025. године предвиђено је улагање више од 160 милиона КМ, саопштено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Средства ће бити усмјерена на активност почетка изградње националних установа културе као што су - Кинотека Републике Српске на Палама, Музеј Републике Српске у Бањалуци, републичко Народно позориште и изградња концертно-конгресне/мултифункционалне дворане.

У оквиру буџета Републике Српске, који је усвојен на јучерашњој посебној сједници Скупштине Српске, за наредну годину предвиђена су и инвестициона улагања у културу.

Инвестициона улагања обухватаће реконструкцију, санацију и адаптацију установа културе у Српској, што се односи на реконструкцију и опремање простора библиотеке за дјецу у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци, реконструкцију сцене Народног позоришта, обнављање и замјену дотрајале аудио и визуелне сценске технологије реубличког Дјечијег позоришта.

То се односи и на реконструкцију и набавку опреме Библиотеке за слијепа и слабовида лица Српске, као и на реконструкцију зграде републичког Музеја савремене умјетности Републике у Бањалуци.

Министар просвјете и културе Наталија Тривић рекла је да се култура Републике Српске може унаприједити ако се створе потребни инфраструктурни предуслови како би се умјетницима и културним запосленицима омогућило да стварају.

"Опредјељени смо да начинимо снажан искорак на културној сцени у потпуности свјесни потреба за већим и намјенским просторима за стварање и напредак ове области у цјелини, посебно имајући у виду потребе и очекивања наше публике", истакла је Тривићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана