За хуманост тражио 700 марака

Дејан Јовичић
За хуманост тражио 700 марака

Србац - Хуманитарни концерт који је требало да буде одржан у понедјељак у Банском двору Културном центру у Бањалуци отказан је у посљедњи час јер је пијаниста корепетитор Бартоломеј Станковић из Високог пред наступ тражио хонорар од 700 марака.

Сав приход од концерта на којем је требало да наступи и прва виолина Бањалучке филхармоније Јована Раљић био је намијењен за уплату на жиро рачун Владе Републике Српске као помоћ становништву погођеном поплавама.

Раљићева каже да је у шоку због оваквог расплета јер ништа није указивало на то да ће доћи до отказивања наступа.

- Концерт смо припремали већ десетак дана и сви у организацији су одлучили да се одрекну хонорара. Ја сам чак оставила студије виолине у Грацу и пропустила неколико предавања како бих свирала за наш народ. Са Бартоломејом сам се договорила да му обезбиједимо само трошкове превоза, смјештај и храну, на шта је он пристао - тврди Раљићева.

Ипак, проблеми су почели током викенда када је Станковић затражио да разговарају о финансијама, тражећи да му буде обезбијеђен и хонорар од 300 марака.

- Била сам непријатно изненађена јер се нисмо тако договорили. Међутим, одлучила сам да испоштујем његов захтјев како не би пропао концерт. Али тада је он отишао корак даље и затражио да му новац буде исплаћен унапријед. То нисам могла да урадим јер нисам имала новац. Ипак сам ја студент, а ово је хуманитарни догађај - истиче Раљићева.

Каже да је понудила да му дио новца исплати прије концерта, а остатак послије наступа, што Станковићу није одговарало, али је прихватио да настави пробе.

- Цијело вријеме се бахато понашао, диктирајући неке своје услове. Није му одговарало ни то што смо тонску пробу у недјељу морали одрадити у неком студију, јер нисмо могли обезбиједити салу Банског двора која је била заузета - каже Раљићева.

Све је кулминирало у понедјељак на генералној проби када је Станковић изричито захтијевао да му одмах буде исплаћен цијели хонорар.

- Поновила сам да нисам у могућности да то учиним, а онда је он узвикнуо да повећава хонорар на 700 марака и напустио салу. Од тада га више нисмо видјели нити се послије јављао - разочарана је Раљићева.

Додаје да са Станковићем раније није уопште сарађивала, али је од музичких стручњака чула само похвале за његов рад.

- Планирали смо да поставимо кутију у коју би посјетиоци остављали добровољне прилоге за поплављено становништво, а Станковић је у једном тренутку чак предлагао и да узмем новац из те кутије да му исплатим хонорар, ако га не будем имала - казала је Раљићева.

Недоступан за позиве

Бартоломеј Станковић јуче је цијели дан био недоступан за телефонске позиве. Пијаниста је рођен 1988. године у Зеници, а дипломирао је клавир на Музичкој академији у Загребу у класи проф. ем. Павице Гвоздић. Завршио је пијано мастер студије на пијанистичкој академији Steinway Soceity del Garda у Верони у класи проф. Frederica Gianella. Наступао је широм БиХ, Хрватске, Словеније и Италије, као солиста и у разним камерним саставима, а освојио је и низ награда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана