За Два јахача на плажи 550.000 фунти

Приредила: Александра Маџар
За Два јахача на плажи 550.000 фунти

Лондон - Слика њемачког сликара и графичара јеврејске националности, водећег заговорника импресионизма свог времена Макса Либермана "Два јахача на плажи" биће понуђена на аукцији куће "Сотби" у Лондону.

То је уједно и прво дјело из колекције Корнелијуса Гурлита које се продаје на једној аукцији, а "Сотби" очекује да ће за Либерманову слику из 1901. године добити најмање 550.000 фунти (766.000 евра).

Слика је један од више од 1.600 заплијењених умјетничких предмета из Гурлитовог стана у Минхену.

У Гурлитовој колекцији су дјела познатих сликара попут Пабла Пикаса, Марка Шагала, Анрија Матиса, Ота Дикса и Макса Либермана. Гурлит је рекао да је та дјела наслиједио од свог оца, продавца умјетничких дјела, која су конфисковали или купили нацисти. Многа од тих дјела задржао је за себе.

Он је умро у мају, а као јединог насљедника означио је швајцарски Музеј лијепих умјетности у Берну. Музеј је прихватио непроцјењиво вриједну умјетничку колекцију, али је истакао да ће сарађивати са званичницима Њемачке да би сваки предмет који су отели нацисти био враћен јеврејским власницима.

Либерман је рођен 1847. године, а овај свијет напустио је 1935. Родио се у породици јеврејског пословног човјека, а студије умјетности му је у младости накратко прекинула служба у француско-пруском рату.

Након смрти родитеља насљедство је искористио да би покуповао француске импресионистичке слике и на основу њих развио свој стил.

Од 1899. до 1911. године био је на челу авангардног умјетничког удружења Берлинска сецесија. 1920. године је постао предсједник пруске академије умјетности. Са те позиције одступио је 1933. године у знак протеста, када је нацистичка власт забранила изложбе јеврејских аутора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана