Вуле Журић, књижевник, за Глас Српске: Андрићево име пресудно за опстанак културе

Мирна Пијетловић
Вуле Журић, књижевник, за Глас Српске: Андрићево име пресудно за опстанак културе

Београд - Добити награду увијек је милина за сваког ствараоца, али заслужити књижевну награду, која носи име нашег најзначајнијег и најпознатијег писца, награду коју додјељује Задужбина која чини све да дјело нашега нобеловца буде присутно увијек и свуда, производи особит осјећај.

Рекао је ово за "Глас Српске" српски књижевник, писац радио-драма, филмских сценарија и новинских чланака Вуле Журић, који је добио "Андрићеву награду" за 2015. годину, за књигу приповједака "Тајна црвеног замка" у издању "Лагуне" из Београда, а коју додјељује Задужбина Иве Андрића у Београду.

- По првим реакцијама, силним честиткама и лијепим жељама које пристижу са свих страна, постаје још јасније колико је Андрићево име пресудно за опстајање наше културе и нашега имена - истакао је Журић у разговору за наш лист.

Овај вишенаграђивани књижевник наглашава да је, прије свега, срећа налазити се у друштву досадашњих добитника.

- Ту је, наравно, и обавеза да се са још више одговорности и умијећа испричају и напишу нове приче о увијек истим, тешким, горким, а јединим која су нам допали, андрићевским временима - каже Журић.

Интересантна је чињеница да се у књизи, односно збирци прича која је награђена налази и прича чији је главни јунак управо Иво Андрић.

- У њој сам покушао да пронађем и дочарам тренутак у коме је пјесник "Немира" и "Екс Понта" постао приповједач "Пута Алије Ђерзелеза" - објаснио је Журић.

Према мишљењу жирија, књигу Вулета Журића "Тајна црвеног замка" карактерише самосвјесно ослањање на вриједности изабране књижевне традиције и активирање модерних књижевних поступака у изградњи увјерљивог и препознатљивог приповједног свијета. 

- Ова збирка прича једног од наших најзначајнијих савремених приповедача потврђује Журићеву способност да на малом простору изгради уверљиве књижевне светове саздане на рушевинама наше недавне прошлости, у којима безуспешно тражимо камен темељац за светлију будућност. Журић је и овога пута саставио најбољу репрезентацију књижевних ликова који захваљујући пишчевој машти и умећу дају све од себе у испуњавању сопствених судбина - казали су критичари о награђеној књизи.

Једногласну одлуку да "Андрићева награда" припадне Журићу донио је жири у саставу: предсједник Александар Јовановић и чланови Петар Арбутина и Милета Аћимовић Ивков, размотривши збирке приповједака и приче објављене у периодици током прошле године. 

У ужи избор ушле су и књиге "Приче са Марса" Срђана В. Тешина, "Хватање страха" Радосава Стојановића и "Где је мој Петрарка" Небојше Ћосића. 

Журић је рођен у Сарајеву 1969. године, а данас живи и ствара у Панчеву. Његова дјела превођена су на енглески, њемачки, италијански, шпански, грчки, португалски, пољски, словеначки и француски језик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана