Вуле Журић, аутор награђеног сценарија филма о славном писцу: Кочић актуелнији него у свом времену

Глас Српске
Вуле Журић, аутор награђеног сценарија филма о славном писцу: Кочић актуелнији него у свом времену

Београд - Сви наши велики писци, иако их ми стављамо у епохе романтизма, реализма, модерне, они су изнад свега актуелни данас, јер су били испред свог времена у књижевном поступку, осећању како се нешто ради, посвећености свом изразу. Због тога је Кочић данас велики и због тога га треба читати.

Ријечи су ово писца и сценаристе филма "Слепи путник на броду лудака" Вулета Журића, који је управо за ово дјело добио другу награду на Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи. 

Журић је примијетио да су животи највећих српских писаца трагичне приче које су захвалне да буду испричане и сматра да су филмови и серије начин да се сазна о њима на један ненаметљив начин, да се подстакну људи да посјете књижару или библиотеку и да се ради на лијепом образовању широког гледалишта.

Журић сматра да је на неки начин серија "Вук Караџић" Милована Витезовића и Ђорђа Кадијевића из 1987. била прекретнички пројекат.

- Сада као да лутамо, као да се стидимо и шапатом изговарамо све те чињенице о нашој културној историји и историји уопште. Гледаоци гледају оно што им приказујете. Хајде да видимо шта ради Би-Би-Си, свако мало снима Дикенса и прави филмове о својим чувеним људима - указује Журић.

Познати писац, вишеструко награђен за књигу "Република Ћопић", вјерује да је у 19. вијеку постојао филм, много би се снимало, а Толстој, Достојевски, Гете би били сценаристи.

- Не верујем да је изговор у немању новца, код нас је све доста стихијски, постоји нека врста наметнуте самопостиђености из које никако да се искобељамо, а ми немамо чега да се стидимо. Једино можемо да се стидимо што се ништа није променило у односу владајућих структура према уметности и образовању. Увек је било јадно, али увек је било људи који су искакали, људи без чијег дела и живота ми не бисмо имали културу коју данас имамо - оцијенио је Журић.

Подсјећа да је српска књижевност богата и интересантна и да се сувише лако одричемо стечених знања савремених писаца.

- Не можемо да очекујемо да на сваких 15 година имамо неко ремек-дело - истиче Журић додајући да је бесмислено захтијевати од писаца данашњице да буду нови Ћопић, Кочић, јер су другачија времена и околности.

Слобода

- Када се бавите уметношћу, све време се заправо бавите настојањем да цео живот будете слободни. Данас се слобода брендира, релативизује се што је немогуће. Не можете бити мало слободни, или сте слободни или нисте - каже Вуле Журић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана