Вуков сабор у знаку јубилеја

Танјуг
Вуков сабор у знаку јубилеја

У Лозници и Тршићу ће од 9. до 15. септембра, бити одржан Вуков сабор у оквиру којег ће бити организован низ културно-умjетничких свечаности, посвећених реформатору српског језика Вуку Стефановићу Караџићу.

Вуков сабор ће ове године бити у знаку јубилеја, 80 година те манифестације, рекла је директорка Центра за културу "Вук Караџић" у Лозници Дајана Ђедовић, најављујући разноврстан и интересантан програм.

Према њеним ријечима, постоји неколико нивоа садржаја Вуковог сабора, један је академски ниво, који се односи на окупљање слависта, преводилаца и књижевника, док је други ревијалан, намијењен грађанима и поклоницима сабора, и састоји се од низа музичких концерата и позоришних представа.

Најзанимљивији дио програма је завршна свечаност гдје ће бесједник бити српски академик Душан Ковачевић, рекла је Ђедовић и изразила очекивање да ће његова бесједа бити значајна за културну историју Србије

Као важан догађај она је издвојила и премијеру представе "Деветстопетнаеста – трагедија једног народа", рађене по истоименом тексту Бранислава Нушића.

С обзиром да се прошле године обиљежавао 78. Вуков сабор, Ђедовићева је објаснила да се према неким изворима тврди да сабор у вријеме Недићеве власти у Лозници током Другог свјетског рата није одржан, и нагласила да су то идеолошка тумачења и сукобљавања оних који су на власт дошли послије рата.

Она је рекла да је заједно са члановима Програмског савјета Вуковог сабора одлучила да стави тачку на причу да сабор током ратне 1942. године није одржан, јер према њеним ријечима постоје релевантне историјске чињенице које указују да се та манифестација почев од 1933. године обиљежавала у континуитету.

Представа "Деветстопетнаеста – трагедија једног народа" је рађена у копродукцији лозничког ЦЗК „Вук Караџић", са Крушевачким позориштем и Народним позориштем у Нишу.

У припреми програма јубиларног сабора организатори су жељели да крену у сусрет наредној години, када ће бити обиљежена стогодишњица Првог свјетског рата, због чега је одлучено да се постави представа која ће дати осврт на тај период српске националне историје.

Радња представе се одвија у два путничка вагона, и смјештена је у периоду 1915. године, за вријеме повлачења срспске војске и цивила од Београда преко Албаније, гдје је главни јунак заправо народ, његово страдање и судбина.

На плакату су представљена оригинална имена са Зејтинлика у Солуну људи који су страдали за слободу земље, циљ је да се њихова имена никада не забораве,а представа је претпремијерно представљена на отвореној сцени Слободишта у Крушевцу, гдје је била одлично прихваћена.

Роман „1915.- трагедија једног народа" су аутентични записи и сећања, Бранислава Нушића, јер је и сам као живи свједок голготе учествовао у повлачењу преко Албаније, а дјело је посветио свом сину Страхињи који је погинуо у том периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана