Вујковић: Више од 30.000 посјетилаца - савремену умјетност чинимо видљивијом

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Више од 30.000 посјетилаца за годину дана разлог је да Музеј савремене умјетности Републике Српске настави и у овој години да више и боље реализује занимљиве пројекте који ће привући публику и савремену умјетност учинити видљивијом и разумљивијом, рекла је директор Музеја Сарита Вујковић.

Вујковићева је истакла да све већи број посјетилаца Музеја указује на то да публика жели иновативне садржаје и квалитетан програм који не заостаје за установама те врсте у региону.

"Управо програми који се реализују у Музеју нуде прилику, прије свега младим људима, да стекну знање, али и да добију нову перспективу кроз сусрет са савременом умјетношћу. Ово су идеје и визије које пратимо, настојећи да популаришемо Музеј, који увијек достиже нове границе", навела је Вујковићева у интервјуу Срни.

ВАЖНА АФИРМАЦИЈА ДОМАЋИХ МЛАДИХ УМЈЕТНИКА

Она је истакла да ће Музеј и ове године бити окренут младим домаћим умјетницима и њиховој афирмацији, и то посредством посебно занимљивог пројекта "Ново доба", у чијем су фокусу екологија и њени утицаји на савремени контекст.

"Пројекат је иницирала наша институција, а реализује се у сарадњи са Музејом савремене уметности Војводине из Новог Сада и Галеријом `Божидар Јакац` из Костањевице на Крки", напоменула је Вујковићева.

Она је појаснила да је ријеч о иновативном пројекту који у фокусу има афирмацију умјетника млађе генерације, представника домаће савремене умјетничке сцене.

"Изложба ће, осим Бањалуке, бити приређена у Србији и Словенији, а током трајања изложбе предвиђен је и низ пратећих програма који ће укључивати различите радионице и предавања, а који ће се реализовати с циљем ангажовања публике млађе генерације", указала је Вујковићева.

ПОЧЕТАК ГОДИНЕ ОБИЉЕЖИЋЕ НОВИ ВИЗУЕЛНИ ИДЕНТИТЕТ МУЗЕЈА

Она је рекла и да ће излагачку нову годину Музеј савремене умјетности Републике Српске започети изложбом која има велики значај за ову установу, а на којој ће бити представљен нови визуелни идентитет Музеја.

Изложба је резултат трогодишњег међународног пројекта /РеЦултуре: Ре-брандинг оф Цултурал Институтионс ин Wестерн Балканс/ који се реализује у оквиру програма "Креативне Европе", а чији је један од циљева подстицање модернизације институција културе на Балкану редизајном визуелних идентитета.

"На овај начин смо настојали да добијамо другачију и модернију слику наше институције која нам даје могућност још веће видљивости и препознатљивости", навела је Вујковићева.

Она је најавила да је у овој години, међу значајнијим пројектима, планирана и велика ретроспектива Владимира Величковића, умјетника који је један од великана српске умјетности 20. вијека.

"Њена реализација планирана је у сарадњи са Музејом савремене уметности у Београду, Музејом града Београда и породицом Величковић, а на њој ће бити представљене све развојне фазе овог еминентног умјетника", напоменула је Вујковићева.

Да би се разумјела савремена умјетност, указала је она, потребно је разумјети контекст и околности у којима настаје.

ЦИЉ - САВРЕМЕНУ УМЈЕТНОСТ УЧИНИТИ ЈАСНОМ И ПРИСТУПАЧНОМ

"Живимо у динамичном и изазовном времену, те је и умјетнички израз тог времена такав. Циљ нашег Музеја јесте да савремену умјетност учини јасном и приступачном, да на тај начин срушимо баријере које често постоје између савремене умјетности и публике", истакла је Вујковићева.

Она је напоменула да се умјетност стално мијења, пратећи вријеме у коме настаје, те да је данашња умјетност много више значењска у односу на раније епохе, односно умјетници су много јаснији и директнији у жељи да утичу на друштво у коме стварају.

ПРОШЛА ГОДИНА ИЗУЗЕТНО УСПЈЕШНА

Вујковићева је оцијенила да је прошла година за Музеј савремене умјетности Републике Српске била изузетно успјешна, те да је реализован низ изложби, због којих је Управа ове установе поносна.

"Публика у нашем Музеју била је бројна, изложбе су имале и изузетну пажњу јавности, што је свакако утицало на наш рад и посјећеност", рекла је Вујковићева.

Прошла година је започела изложбом професора Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, са којом је обиљежено 25 година од њеног оснивања, те је том приликом потписан и Споразум о оснивању наставно-научне и истраживачке базе у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

"То представља основ за дугорочни развој и сарадњу између Универзитета у Бањалуци, Академије умјетности и наше институције", додала је Вујковићева.

ИЗЛОЖБУ ДЈЕЛА НАДЕЖДЕ ПЕТРОВИЋ ВИДЈЕЛО 14.000 ПОСЈЕТИЛАЦА

Једна од изложби која је обиљежила прошлу годину била је и репрезентативна изложба дјела Надежде Петровић "Модерност и нација", организована поводом 150 година од рођења ове најзначајније српске сликарке, која је проглашена националним херојем.

"Ова изложба је изазвала велико интересовање публике, те смо од у периоду од краја јула до краја септембра забиљежили више од 14.000 посјетилаца, што указује да публика има велико поштовање према раду Петровићеве. Организовано је и више стручних вођења, као и неколико радионица за дјецу", рекла је Вујковићева.

Она је напоменула да је изложба остварена у сарадњи са дугогодишњим пријатељима и партнерима Народним музејем Србије, Музејом савремене уметности у Београду и Галеријом "Надежда Петровић" из Чачка.

"Осим ове изузетне изложбе, споменула бих и сарадњу са Музејом савремене уметности Војводине која је резултирала изложбом једног од најзначајнијих српских концептуалних умјетника Раше Тодосијевића", навела је Вујковићева.

Важно је, напоменула је она, да нису били запостављени домаћи умјетници, те да су у Музеју приређене изложбе Младена Бундала, умјетника млађе генерације који је завршио Академију умјетности у Бањалуци, и фотографа Драге Вејновића, професора на Академији.

"Морам да истакнем да смо и као издавач започели посебна издања умјетничких књига, те смо том приликом издали и промовисали књиге умјетника Ненада Малешевића и Младена Бундала", рекла је Вујковићева.

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ ИЗЛОЖБИ БИО ВЕОМА БОГАТ

Она је изразила задовољство јер је пратећи програм свих изложби био изузетно богат у виду радионица, кустоских вођења и промоција.

"Имали смо прилику и да сарађујемо са градовима у Републици Српској са посебним нагласком на град Требиње, њиховим Културним центром и Музејом Херцеговине. Надам се да ће се и у наредној години та сарадња наставити и да ћемо наш заједнички рад учврстити градећи јаку културну и умјетничку мрежу", рекла је Вујковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана