Вујковић: Музеји образују, али и пружају забаву

Срна
Вујковић: Музеји образују, али и пружају забаву

БАЊАЛУКА - Директор Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић изјавила је вечерас поводом манифестације "Ноћ музеја" да је жеља да се покаже да музеји нису само институције које образују, већ да могу да пруже и нешто ново да се публика на интересантан начин забави.

"Ове године имамо специфичну изложбу истакнутог неоавангардног умјетника Драгољуба Раше Тодосијевића, а читав програм повезан је и са Даном Европе и идејом да се повеже изложба и музички бендови, да се направи занимљив спој музичког перформанса и умјетничких радова, да пружмо публици интересантан и занимљив догађај", рекла је Вујковићева новинарима.

"Ноћ музеја" се ове године реализује у сарадњи са ЕУ Инфо центром и повезан је са Даном Европе, који се обиљежива поводом заједничког различитог културног насљеђа, солидарности и заједништва народа Европе.

Шеф канцеларије ЕУ у Бањалуци Симон Гуерини рекао је да је вечерас у Бањалуци дивно славље и концерт поводом обиљежавања Дана Европе и Европске ноћи музеја.

"Вечерас нас све повезује различитост, насљеђе и заједништво свих нас у Европи", истакао је Гуерин и додао да је ово дан када БиХ прославља Дан Европе као кандидат за чланство у ЕУ.

У музичком дијелу програма вечерас на Крашовом паркингу поред Музеја савремене умјетности Републике Српске наступа Ана Ђурић, познатија као Констракта, са бендом "Земља грува".

Констракта је изразила увјерење да ће вечерас направити добру забаву.

"Бањалучка публика се брзо укључи и убрзо се све претвори у добру забаву, како и треба", каже Костракта.

Прије наступа Констракте, публика је уживала у звуцима сарајевског поп-рок бенда "Лету штуке".

Програм "Ноћи музеја" у Музеју савремене умјетности трајаће до поноћи, а улаз је бесплатан.

Из Музеја наводе да је ова републичка институција културе већ 18. пут припремила манифестацију у којој су представљена највиша културна и цивилизацијска достигнућа, српски језик и писмо ћирилица, на начин прилагођен савременом посјетиоцу.

Акценат је, како кажу у овој институцији, стављен и на породицу као заједницу љубави и поштовања, кроз наглашавање важности њеног очувања у овим, веома изазовним временима.

Посјетиоци ће моћи да погледају изложбу "Стара и ријетка књига - покретно културно добро", ауторки Наташе Џајић и Тамаре Лукач Лазаревић.

Из Музеја Републике Српске кажу да интерактивна квиз игра "Упознај свој језик" на духовит и забаван начин обогаћује знања дјеце тинејџерског узраста али и одраслих особа, о српском језику, правопису, народним умотворинама, те просвјетитељима Вуку Караџићу и Доситеју Обрадовићу.

Посјетиоци ће, између осталог, моћи да се сликају у фото-кабини с пригодним мотивима и те фотографије да понесу кући као мали поклон-сувенир на "Ноћ музеја 2023".

Музеј Републике Српске грађанима је вечерас поклонио и бесплатан цјеловечерњи концерт етно-групе "Ива".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана