Вучић: Шобајић својим сликама указивао на најскривеније вриједности за које се вриједи борити

Срна
Вучић: Шобајић својим сликама указивао на најскривеније вриједности за које се вриједи борити

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић упутио је саучешће поводом смрти Милоша Шобајића, наводећи да је са великом тугом примио вијест о смрти једног од највећих сликара овог доба, који је својим ликовним изразом обогатио, узбуркао и умногоме промијенио ум, етничку сцену Европе и свијета.

Вучић је навео да су Шобајићева визионарска дјела деценијама представљала огледало цивилизације и данашњег времена.

-Монументална платна су непоколебљиво, неуморно, чак пркосно приказивала све наше страхове, прикривена и огољена зла и лицемерје данашњег света, изгубљеност човека у мору савременог ништавила, али увек и вечито стремљење човека да у мраку пронађе светло, у страху храброст, а у празнини – пуноћу живота  - истакао је Вучић.

Он је навео да је Шобајић током деценија својим сликама указивао на најскривеније вриједности за које се вриједи борити и због којих треба устрајати на претешком путу људског постојања који одувијек обилује изазовима.

Предсједник Србије је оцијенио да је свако Шобајићево дјело представљало путоказ ка свјетлу и степеник ка коначној узвишености на којој је видио човјека, као једину и централну вриједност цивилизације.

Он је истакао да Шобајићеве слике, као печати прошлости, садашњости и будућности, остају покољењима као свједочанство историје, али и путоказ пун вјере и наде да ће људи ипак поново ставити живот на највиши пиједестал вриједности.

- Још једном изражавам најдубље саучешће породици пријатељима и поштоваоцима Милошеве уметности - наведено је у телеграму Вучића.

Познати српски и француски сликар и вајар Милош Шобајић преминуо је од вируса корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана