Врт ужи­вања отво­рио вра­та жељама

Але­ксан­дра Маџар
Врт ужи­вања отво­рио вра­та жељама

Бањалу­ка - На кри­ли­ма умје­тнос­ти као не­пре­су­шном изво­ру ин­спи­ра­ци­је отво­ре­на је изло­жба ака­дем­ског сли­ка­ра Мла­де­на Миљано­ви­ћа, ко­ја је пред­стављала БиХ на ово­го­дишњем Ве­не­ци­јан­ском би­је­на­лу, а Му­зеј са­вре­ме­не умје­тнос­ти РС пре­тво­рен је у "Врт ужи­вања".

У чет­вртак уве­че Му­зеј са­вре­ме­не умје­тнос­ти Ре­пу­бли­ке Српске био је испуњен заљубљени­ци­ма у умје­тност из ја­вног и кул­тур­ног жи­во­та, ко­ји су до­шли да осје­те дје­лић атмо­сфе­ре ко­ја је у Па­виљону БиХ вла­да­ла од 30. ма­ја до 24. но­вем­бра.

- Ово је нај­ве­ћи кул­тур­ни до­га­ђај ове го­ди­не у Српској, али и у БиХ. "Врт ужи­вања" не­сумњиво ће би­ти пу­то­каз ка­ко иду­ћих го­ди­на тре­ба ра­ди­ти и шта су циљеви ин­сти­ту­ци­ја из облас­ти кул­ту­ре у Српској - ис­та­као је ми­нис­тар прос­вје­те и кул­ту­ре Го­ран Му­табџија отва­ра­ју­ћи изло­жбу.

Па­виљон БиХ на 55. би­је­на­лу у Ве­не­ци­ји, нај­ста­ри­јој смо­три ли­ко­вне умје­тнос­ти на сви­је­ту, сврстан је у топ де­сет изло­жби на овој ма­ни­фес­та­ци­ји, а око 50.000 по­сје­ти­ла­ца ра­до­зна­ло је про­шло кроз "Врт" у Ве­не­ци­ји.

Ди­ре­ктор Му­зе­ја са­вре­ме­не умје­тнос­ти РС Љиљана Ла­бо­вић-Ма­рин­ко­вић на­гла­си­ла је да је ова изло­жба ве­ли­чан­ствен за­врше­так се­зо­не, ко­ја је би­ла је­дна од нај­бољих.

Са њом се сло­жио и ми­нис­тар ци­вил­них по­сло­ва БиХ Сре­до­је Но­вић, ко­ји је та­ко­ђе по­држао одла­зак у Ве­не­ци­ју.

- По­но­сан сам што сам био дио еки­пе ко­ја је би­ла по­дршка Миљано­ви­ћу, ко­ји кроз сво­ју умје­тност мо­же све - ре­као је Но­вић.

При­је одлас­ка на Ве­не­ци­јан­ско би­је­на­ле Мла­ден Миљано­вић го­во­рио је да на ма­ни­фес­та­ци­ју одла­зи да на нај­бољи на­чин пред­ста­ви сре­ди­ну из ко­је до­ла­зи, а кри­ти­ке ко­је су усли­је­ди­ле сва­ка­ко су до­каз да је он у то­ме и успио.

- За­до­вољан сам јер се изло­жба вра­ти­ла на мјес­то ода­кле је оти­шла и гдје је нас­та­ла. Дра­го ми је да људи са ко­ји­ма жи­вим и друш­тво гдје нас­та­ју ра­до­ви има­ју при­ли­ку да са­да ви­де мо­је дје­ло - на­гла­сио је Миљано­вић.

Сре­ћан и по­но­сан што са сво­јим умје­тни­чким дје­лом сто­ји ис­пред сво­јих су­гра­ђа­на под­сје­тио је да је његов "врт" испуњен ра­зли­чи­тим жељама и ужи­ци­ма људи ко­ји жи­ве на овим прос­то­ри­ма.

- У ви­део-ра­ду је сим­фо­ни­ја ап­сур­да при­ка­за­на у фор­ми аудио-сним­ка, одно­сно пер­фор­ман­са ко­ји је изве­ла Бањалу­чка фил­хар­мо­ни­ја, док у цен­трал­ном ра­ду ко­ји се зо­ве "Врт ужи­вања", као и чи­та­вој изло­жби има­мо ту фор­му ви­зу­ел­ног - обја­снио је умје­тник.

Мо­ти­ве за ра­до­ве про­на­ла­зио је у сво­јој око­ли­ни, а ин­спи­ри­сао га је и по­зна­ти трип­тих ре­не­сан­сног сли­ка­ра Хи­је­ро­ни­му­са Бо­ша. Бањалу­ча­ни ће у овој пос­тав­ци има­ти при­ли­ку да ужи­ва­ју до 26. ја­ну­ара.

Аутен­ти­чност

- Ус­пјех ове изло­жбе ле­жи у то­ме што смо на Ве­не­ци­јан­ском би­је­на­лу пред­ста­ви­ли рад ко­ји у се­би но­си по­се­бан и аутен­ти­чан прис­туп са­вре­ме­ној умје­тнос­ти. Ус­пје­шно је по­ве­за­на на­ша кон­флик­тна про­шлост и тур­бу­лен­тна са­дашњост, сло­же­ни иден­ти­тет овог прос­то­ра и њего­ва по­зи­ти­вна ре­фле­кси­ја у са­вре­ме­ном умје­тни­чком кон­тек­сту - ре­кла је кус­тос изло­жбе Са­ри­та Вуј­ко­вић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана