Врт уживања магнет за посјетиоце

Александра Глишић
Врт уживања магнет за посјетиоце

Павиљон БиХ на 55. бијеналу у Венецији и даље је хит на најстаријој смотри ликовне умјетности на свијету, а бројни посјетиоци са радозналошћу разгледају изложбу "Врт уживања" Младена Миљановића.

Изложбу, која је још првих дана бијенала, у јуну, сврстана у топ десет на овој манифестацији, посјетило је и 40 студента Ликовног одсјека бањалучке Академије умјетности. Студенти су са професорима и умјетницима прошли кроз "Врт уживања" у Палати Малипјеро. 

Организатори одласка на бијенале били су Музеј савремене умјетности Републике Српске и бањалучка Академија умјетности. Организована посјета Венецијанском бијеналу подразумијевала је и стручно вођење кроз изложбу "Врт уживања", јер је Миљановић својим студентима и колегама образложио концепт сваког рада и  укупно ауторско остварење.

Осим Павиљона БиХ, студенти су посјетили и Ђардине и Арсенале и већину од 88 националних павиљона, као и централну изложбу "Енциклопедијска палата".

- Ово је и једна од најдрагоцјенијих групних посјета нашем павиљону, јер је неизмјерно важно да млади људи увидом у најважније свјетске трендове и остварења позиционирају личну свијест о припадности универзалном кругу умјетности - рекла је директор Музеја савремене умјетности Републике Српске Љиљана Лабовић-Маринковић.

Бањалучки академски сликар Младен Миљановић представља БиХ на Венецијанском бијеналу од 1. јуна до 23. новембра. БиХ на бијеналу учествује први пут послије десет година, а Миљановић је први представник из Бањалуке.

- Одласци на Венецијанско бијенале свакако морају бити приоритет за сваку генерацију студената Ликовног одсјека и тим више је ова заједничка организација Музеја и Академије добар примјер умрежавања за остварење важне мисије на пољу културе и умјетности - каже Лабовић-Маринковић.

Најављено је да ће у Павиљон БиХ имати и групну посјету Музеја модерне умјетности из Цириха (Kunsthaus Zurich).

- То је још једна изузетна потврда да је квалитет пројекта "Врт уживања" у продукцији Музеја савремене умјетности РС, од отварања изложбе, 30. маја, до данас превазишао и најоптимистичнија очекивања, којима је реализована цјелокупна идеја да управо Младен Миљановић јесте умјетник са којим ћемо задивити и "освојити" свијет - истиче Лабовић-Маринковић.

Младен Миљановић каже да се Павиљон БиХ бави идејом жеља и нечега што има свој плурализам и дефинише љепоту различитости.

- Љепота нечега је у једном врту, а не у једном цвијету. Мотиве за радове сам проналазио свуда и као готове ствари узимао из стварности, те их само колажирао на познати триптих ренесансног сликара Хијеронимуса Боша. Ријеч је о триптиху који има готово идентичан назив као Павиљон БиХ - испричао је о изложби Миљановић.

Венецијанско бијенале је покренуто у деветнаестом вијеку, тачније 1893. године, током година је мијењало концепције, прилагођавајући се новом времену и промјенама у умјетности које су са њим долазиле.

"Притисак жеља"

Дио отварања изложбе "Врт уживања" у Венецији био је и перформанс "Притисак жеља" Младена Миљановића. Умјетник је два сата на рукама држао мермерну плочу, тешку 35 килограма, објашњавајући назив перформанса.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана