Врт уживања чека публику

Александра Маџар
Врт уживања чека публику

Венеција - Академски сликар Младен Миљановић и техничари Музеја савремене умјетности Републике Српске у потпуности су адаптирали изложбени простор БиХ на 55. венецијанском бијеналу "Врт уживања" у Палати Малипиеро.

Званично отварање павиљона БиХ и изложбе Младена Миљановића биће одржано 30. маја у 19.30 часова.

У току су завршни процеси продукције павиљона, а умјетник је већ разговарао са неколико новинарских екипа, које увелико показују занимање за "Врт уживања".

- Увјерена сам да ће концепт Младена Миљановића, као реминисценција на познато ренесансно дјело Хијеронимуса Боша, у потпуности одговорити теми овогодишњег бијенала - "Енциклопедијска палата", главног кустоса Масимилијана Ђонија, те постићи очекивани публицитет - истакла је комесар изложбе Сарита Вујковић.

Поред изложбе БиХ, на овогодишњем бијеналу посјетиоцима овог великог културног догађаја својим радовима представиће се још 88 држава.

- Носилац цјелокупног концепта умјетника Младена Миљановића је идеја о необузданости индивидуалних жеља, индивидуалних истина, као колективног апсурда друштвене реалности - подсјетила је Вујковићева.

Додаје да су се ови конститутивни носиоци, материјализовани као реминисценција на познато ренесансно дјело Хијеронимуса Боша "Врт уживања", чврсто укоријенили у ововремени материјални свијет разноврсних искустава обичних људи, као најаутентичнијих и најбаналнијих реалности посттранзицијског друштва.

У Палати Малипиеро су у току и финалне припреме павиљона Словеније, Црне Горе, Естоније и централне Азије, који ће такође своје изложбе отворити 30. маја. 

Иницијативу за званично учешће БиХ на овој великој, значајној и традиционалној манифестацији покренуо је Музеј савремене умјетности Републике Српске. Понуђени модел Музеја савремене умјетности РС прихватило је Министарство цивилних послова БиХ, уз сагласност надлежних ресорних министарстава Републике Српске и БиХ.

Љепота различитости

- Павиљон се бави идејом жеља и нечега што има свој плурализам и дефинише љепоту различитости. Љепота нечега је у једном врту, а не у једном цвијету. Такође, љепота је у различитим облицима флоре која се налази у њему и то се генерално идентификује и са различитим културама које живе на просторима БиХ - нагласио је Младен Миљановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана