Вријеме прекинуло филмску магију

Ратомир Мијановић
Вријеме прекинуло филмску магију

Требиње - Помало нестварно изгледале су слике са улица Требиња. Колоне војних возила са расходованим хаубицама, противавионским топовима и осталим оружјем ишле су улицама града.

То је значило само једно - у понедјељак је прекинуто снимање на сету најновијег играног филма Емира Кустурице "На млијечном путу".

Послије готово четворомјесечног рада, због неповољних временских прилика, прекинуто је снимање овог филма. Послије мукотрпног рада у селима Клобук и Увјећа, у Требињу и на локацијама у непосредној близини града, познати режисер Емир Кустурица је екипи глумаца, сарадника, радника и сниматеља дао "вољно" и за ову годину завршио рад на снимању свог најновијег остварења.

Долазак зиме и честе промјене времена условили су да зауставимо рад на филму, рекао је режисер Емир Кустурица.

- Прекинули смо снимање до прољећа наредне године. Можемо рећи да је снимање смишљено прекинуто јер наставак подразумијева коришћење бројних филмских трикова. Ја волим да кажем да су ти трикови "спороходни" и треба много времена да се направе. Увјерен сам да ће филм до средине наредне године у потпуности бити готов. Послије тога слиједи даљи рад на продукцији, а премијера ће бити у Кану 2016. године - казао је Емир Кустурица за "Глас Српске".

Кустурица истиче да планира да у филму "На млијечном путу" на филмско платно пренесе трилогију која треба да оживи причу о супротности рата и љубави, причу за коју Кустурица каже да је централна идеја његовог живота. 

Кроз филм се прожимају све идеје претходних, од баладичних тонова "Доли Бел", до супротности које се сударају кроз његове сценарије. Овај пут је то рат, као главна карактеристика овог поднебља и љубав као највећа супротност рата. Присуствовали смо аудицији за избор војника, статиста. Иако су униформе доста асоцијативне, Кустурица не жели у свом филму да декларише било коју војску. Рад на филму, током протеклих мјесеци, карактерисали су велика посвећеност, али и одлична сарадња између глумаца и екипе. Кустурица истиче да су га изненадиле приче које су објављиване у појединим медијима протеклих дана. Неки медији су пренијели да су незгоде на снимању доживљавали Емир Кустурица, Слобода Мићаловић, Сергеј Трифуновић... Кустурица, са видним огорчењем, све наведено демантује.

- Све приче о незгодама на снимању филма, о повредама мојим или неких глумаца биле су класична лаж. Све је пуста лаж и карактеристика "жутара" који данас владају. Нити је Боба Мићаловић пала, нити је требало да падне са магарца. Нити је крварила, како су написали на шест мјеста. Све је измишљено - каже Кустурица. 

Како незванично сазнајемо, наставак снимања услиједиће на прољеће, али ће и то зависити од временских прилика, односно неприлика. Предвиђено је такође да на прољеће у Требиње поново дође и Моника Белучи, као и остали актери овог играног остварења.

Моника

Први кадрови филма "На млијечном путу" снимљени су у јуну ове године на Мећавнику. Снимање је настављено у Увјећи, а потом и у центру Требиња. Филм "На млијечном путу" чиниће три приче, о змији, љубави и монаштву. Главну женску улогу тумачи филмска дива Моники Белучи, док је главни мушки протагониста сам Кустурица, а једну од битних улога игра и Слобода Мићаловић. Филм се ради у мексичкој продукцији, а премијера би требало да буде у Кану.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана