Вријеме Андрићграда и пријатељства са Додиком тек долази

Срна
Вријеме Андрићграда и пријатељства са Додиком тек долази

Београд - Прослављени режисер Емир Кустурица рекао је да је предсједник Републике Српске Милорад Додик његов дугогодишњи познаник, те да је њихово заједничко дјело - Андрићград круна тог пријатељства и да њихово вријеме тек долази.

"Вријеме Андрићграда и пријатељство са Додиком тек долази. Чекају нас многа искушења, а ми ћемо на њих одговарати заједно. Иде Миле Лајковачком пругом са још једним другом", изјавио је Кустурица за "Политику".


Кустурица је нагласио да су он и Додик кренули у идеју помирења, правећи град у којем су реконструисани стилови и архитектура, која је у историји промашила вишеградску касабу.

"Онај дивни мост /у Вишеграду/ није више сам, добио је доброг комшију - мали град у част Андрића, чије дјело у себи има више нација и различитих раса, него сва литература исписана на Балкану", истакао је Кустурица.

Кустурица је рекао да је Београд његов град и да је срећан што му је "запао Београд" те да се због тога осјећа као "ратни профитер".

"Београд је балкански Њујорк, све нас је прихватио. Срећем младе људе у било којем дијелу града и на њиховим озареним лицима видим да им није мрско што смо суграђани. Неки ми чак кажу - Свака част. А ја одговорим - И теби, синко", додао је Кустурица.

Говорећи о учешћу његовог најновијег филма "На млијечном путу" са Моником Белучи у главној улози, на венецијанском филмском фестивалу, Кустурица је рекао да нема никакву идеју о било којој награди, којих има "на изнајмљивање".

"Моја жеља је да на тој пројекцији произведем катарзу и да послије путујем у Србију, гдје сам на ливадама почео да садим воће", рекао је Кустурица, који најављује да ће засадити хектаре воћњака и дочекати да почне производњу органске хране.

Он је навео да је његов филм "На млијечном путу" и прије завршетка продат у двадесет земаља и да ће послије Венеције бити продат у земљама оних дистрибутера који очекују ту пројекцију.

Кустурица је додао да је Венеција идеална позорница за његов опроштај од такмичења на филмским фестивалима, али да то не значи да неће покушати да направи још неки филм, иако се неће више такмичити.

Он је рекао да се филм промијенио и да нестаје као умјетност из прошлог вијека, а да је филмове замијенила "Три Д" или холивудска пропаганда или пројектовани филмови невладиних-владиних организација.

Кустурица каже да у октобру у Андрићграду почиње школа драмске умјетности и да ће се он трудити да открије студентима што више тајни ове умјетности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана