Врхун­ски мај­сто­ри от­кри­ли тај­не фо­то­гра­фи­је у Требињу

Ра­то­мир Ми­ја­но­вић
Врхун­ски мај­сто­ри от­кри­ли тај­не фо­то­гра­фи­је у Требињу

Тре­биње - Тре­биње је ових да­на у зна­ку фо­то­гра­фи­је. а у окви­ру тра­ди­ци­онал­не ма­ни­фес­та­ци­је "Тре­бињски да­ни фо­то­гра­фи­је" одржа­ва­ју се мно­го­број­не ра­ди­они­це по­пут фо­то­гра­фи­сања на те­ре­ну ана­ло­гним фо­то­апа­ра­том и црно-би­је­лим фил­мом, као и изра­да тих фо­то­гра­фи­ја у ла­бо­ра­то­ри­ји.

Они ко­ји же­ле да не­што на­уче о фо­то­гра­фи­ји - има­ју од ко­га и да на­уче. Ме­ђу нај­ква­ли­те­тни­јим су То­ми­слав Пе­тер­нек и др Зо­ран Ми­лу­ти­но­вић.

По­зна­ти српски фо­то­граф умје­тник ста­ри­је ге­не­ра­ци­је То­ми­слав Пе­тер­нек из Бео­гра­да одржао је у Кул­тур­ном цен­тру, у окви­ру шес­тих по ре­ду "Тре­бињских да­на фо­то­гра­фи­је", пре­да­вање је­днос­та­вног на­зи­ва "О фо­то­гра­фи­ји".

- Пред­стављање и обе­ле­жа­вање фо­то­гра­фи­је је те­ма ко­ја се на­ме­ће кроз ра­зне изло­жбе ко­је сам до са­да имао и гле­дао, јер мо­же­те сни­ми­ти нај­бољу фо­то­гра­фи­ју, али ако је ни­ко ни­је ви­део, она не пос­то­ји и не­ма ни­ка­кве вре­днос­ти - ре­као је Пе­тер­нек.

Илус­тру­ју­ћи ва­жност фо­то­гра­фи­је, он на­гла­ша­ва да и земља и њен на­род до­би­ја­ју мно­го објављивањем фо­то­гра­фи­ја из те земље, јер на тај на­чин ства­ра­ју и ис­то­ри­ју и увид у про­шлост, а да би се от­крио по­тпу­ни иден­ти­тет сли­ке и ства­ра­оца, она, ка­ко ка­же, мо­ра би­ти и по­тпи­са­на.

Го­во­ре­ћи о ди­ги­тал­ној и ана­ло­гној фо­то­гра­фи­ји, сам Пе­тер­нек као по­бор­ник ста­ре фо­то-шко­ле, ка­же да је ду­го игно­ри­сао ди­ги­тал­не ме­то­де, све док се и сам ни­је увје­рио да, ако се же­ли ићи у ко­рак с вре­ме­ном, по­тре­бно је при­хва­ти­ти и све но­вос­ти то­га вре­ме­на.

При­сје­ћа­ју­ћи се вре­ме­на сво­јих првих фо­то­гра­фи­ја објављених у инос­тран­ству, ка­да је прву сли­ку обја­вио у Хон­гкон­гу, Пе­тер­нек се до­та­као и са­вре­ме­ног пе­ри­ода, вре­ме­на лај­ко­вања и ше­ро­вања фо­то­гра­фи­ја на друш­тве­ним мре­жа­ма, за ко­је та­ко­ђе тврди да се, ма­кар би­ла и нај­мања фо­то­гра­фи­ја на "Феј­сбу­ку", мо­ра по­тпи­са­ти и зна­ти њен аутор.

У требињском Кул­тур­ном цен­тру отво­ре­на је и изло­жба фо­то­гра­фи­ја "Два све­та" проф. др Зо­ра­на Ми­лу­ти­но­ви­ћа из Бео­гра­да. Отва­ра­ју­ћи изло­жбу, Пе­тер­нек је ис­та­као да ка­да спо­ме­не­мо име Зо­ра­на Ми­лу­ти­но­ви­ћа, прво по­ми­сли­мо на до­кто­ра у зе­мун­ској бол­ни­ци, а он је у ства­ри одли­чан фо­то­граф при­ро­де.

- За­хваљују­ћи њему 45 зе­маља је са­зна­ло мно­го ле­пше о Срби­ји не­го што је ра­ни­је би­ло. Ми­лу­ти­но­вић је сво­јим фо­то­гра­фи­ја­ма при­ка­зао ле­по­те и жи­во­тни свет у све­ту. Ово је њего­ва 17. изло­жба. И оно што је ве­ома ва­жно јес­те то да је он је­ди­ни из Срби­је сте­као звање ексе­лен­ци­је Фе­де­ра­ци­је умје­тни­чких фо­то­гра­фа све­та. Њего­ве фо­то­гра­фи­је су за­ис­та ча­ро­бне, ко­ји­ма је по­ка­зао жи­вот не са­мо људи већ жи­во­тиња и пти­ца - ре­као је Пе­тер­нек.

Ова изло­жба сас­то­ји се од 35 фо­то­гра­фи­ја, а сво­ју осно­вну пос­тав­ку има­ла је у Ча­чку кра­јем про­те­клог мје­се­ца, у окви­ру "Да­на фо­то­гра­фи­је у Срби­ји".

Ми­лу­ти­но­вић је уче­сник ви­ше од 300 изло­жби фо­то­гра­фи­ја на свим кон­ти­нен­ти­ма, у 45 зе­маља и до­би­тник пре­ко 280 по­хва­ла и на­гра­да. Про­гла­шен је за првог ме­ђу на­јус­пје­шни­јим ауто­ри­ма у Срби­ји 2009, 2010, 2011. и 2012. го­ди­не.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана