Вранеш: Кармен не може свако да оживи на сцени

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Гошћа нове епизоде видео серијала Тањуг Рефлектор била је оперска певачица Љубица Вранеш која је говорила о својој насловној улози у опери "Кармен" која је након краће паузе поново сутра увече на Великој сцени Народног позоришта.

Вранеш је рекла да је Кармен у опери Жоржа Бизеа захтјевна пјевачка, али и играчка улога, коју "не може свако да игра".

"Некако се поклопило да имам сећај за плес и вокално ми апсолутно одговара. Сан сваке оперске певачице, мецосопрана, је да пева Кармен, коју са друге стране не може свако да оживи на сцени", истакла је Вранеш.

Према њеним ријечима, Кармен је сама по себи необична јер не вјерује да данас постоји жена која размишља у свом животу и живи као тај лик.

"Музика је та која оставља публику до краја у сали, али потребно је да и Кармен буде врхунски уређен лик да би публика изашла срећна", нагласила је уметница. Вранеш је признала да све своје улоге држи у глави и да јој је то помогло да превазиђе неке проблеме који нас окружују као што је пандемија короне и да остане на добром путу.

"Све време короне сам пробала нешто, али наравно није било сцене и публике, па сам се трудила кроз друштвене мреже једном у два, три дана нешто да отпевам и одржим контакт са публиком", рекла је Вранеш.

Према њеним ријечима, у таквим ситуацијама битно је да се свакодневно ради на себи, да се доста чита и пјева, буде у физичкој кондицији.

"Не можете бити затворен у кући, лежати по цео дан и мислити да је то уметност. Морате бити у покрету, контакту, треба причати са људима", истакал је мецосопранисткиња. Како каже, млади уметници треба да буду "гладни уметности и успеха, и то покреће".

"Верујем да ће опера опстати, а нова технологија нам помаже да допремо до будућег гледаоца и генерација. Треба бити агресиван на друштвеним мрежама да позивате публику и освешћујете народ да постоје опера, позориште и балет", навела је Вранеш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана