Вожња бициклом у служби анимираног филма

Мирна Пијетловић
Вожња бициклом у служби анимираног филма

Бањалука - Храброст да споје можда на први поглед и неспојиво те покажу да култура јесте и треба да буде доступна свима и на сваком мјесту, показаће студенти смјера анимирани филм Академије умјетности Универзитета у Бањалуци са професором Младеном Ђукићем на челу кроз пројекат "Анимацикл".

Како је за "Глас Српске" појаснио Ђукић, ријеч је о пројекту који ће бити одржан 17. априла од 20 до 22 часа у склопу обиљежавања "Дана Владе Милошевића" у Бањалуци, а у понедјељак увече одржана је проба након које смо разговарали са Ђукићем о овој занимљивој идеји.

- Презадовољни смо како је све то изгледало на проби и надам се да ће наши суграђани заиста уживати када се ова акција и деси. Возићемо се бициклима по улицама града и пројектоваћемо анимиране филмове на фасадама зграда. Планирали смо и три паузе од по 10 минута у којима ћемо публици омогућити да гледа филмове у сарадњи са Фестивалом анимације Бањалука - најавио је Ђукић.

У овом интересантном пројекту, насталом по узору на сличан догађај који је веома успјешно организован у Бразилу, могу учествовати сви заинтересовани Бањалучани који треба само да дођу на својим бициклима и "наоружају се добром вољом и осмијесима".

Бициклистичка рута ће ићи од универзитетског кампуса кроз насеље Борик, па кроз центар града, поред Палате Републике Српске и Банског двора Културног центра, око Народног позоришта РС, назад поред Храма Христа Спаситеља па кроз Господску улицу, око робне куће "Боска" и на крају до Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Када је у питању анимација, Ђукић наглашава да је та грана у свијету у константном напретку, што није случај и са Републиком Српском.

- Иако се често користи у комерцијалне сврхе, анимација и те како може имати умјетнички карактер. У нашој земљи се скоро ништа не улаже у анимацију и ово је одличан начин њене промоције и буђења интересовања у вези са начином настанка анимираног филма - казао је Ђукић.

Носиоци овог необичног пројекта су студенти смјера анимирани филм: Игор Ђурић, Немања Вученовић, Жана Форца, Милица Чвокић и Сандра Марић, са професором Ђукићем који истиче да ову акцију планирају да изводе сваке године, као и у другим градовима Републике Српске ако буде заинтересованих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана