Војска умјетника побјеђује зло

Александра Маџар
Војска умјетника побјеђује зло

Бањалука - Текст "Племенити Хахај и страшни Хехеј" заснован је на обрасцу савремене бајке, а основни циљ овог драмског текста јесте да покаже како љепота побјеђује суровост, доброта зло, како је племенитост душе најмоћније оружје. Надам се да ће и најмлађи гледаоци прихватити и схватити ту поруку.

Овим ријечима књижевник Ранко Павловић описује главну поруку комада за који је писао текст, који ће почетком септембра оживјети на сцени Дјечијег позоришта Републике Српске.  

- У посљедњој години хиљадугодишњег мира између двије сусједне царевине, страшни, ратоборни Хехеј почиње да ствара војску и да се наоружава, јер жели да пороби сусједну царевину.  Ни мирољубивом Хахају не преостаје ништа друго него да и он ствара своју војску. Али, не обичну, већ војску умјетника - открио је о јунацима овог комада Павловић.

Да је снага умјетности велика и важна, најмлађа публика ће свакако моћи да спозна кроз ово дјело, јер у необичној борби Хехејевим ратницима прво се супротставља војска пјесника, пред чијим стиховима и њиховом љепотом застају они који су наоружани убојитим оружјем.

- Послије тога, супротстављају се сликари пред чијим прекрасним радовима ратоборни Хехејеви војници полажу оружје, а на крају војска Хахајевих музичара извојеваће коначну побједу и почеће нови хиљадугодишњи мир - испричао је књижевник.

Режију за четврто дјело Ранка Павловића које се поставља на сцену Дјечијег позоришта Републике Српске потписује Лука Кецман.

- Искуство у сарадњи са Луком Кецманом је такво да вјерујем у успјех и ове поставке. Он је на исту сцену постављао мој комад "Принц од Бијелог Лука" и то је, у готово шестодеценијској историји ове позоришне куће, била друга представа по броју извођења, одмах послије култног "Тужног принца"- подсјетио је Павловић.

Поред текста за нови комад, књижевник Ранко Павловић   прије неколико дана обиљежио је педесет година постојања на сцени писане ријечи, а печат на године успјеха ставио је новом књигом "Откупљивач прича".

- Збирка "Откупљивач прича" садржи петнаест дужих и краћих приповједака, тематски разнородних, али чвршће повезаних дубоким психолошким преживљавањем главних јунака - рекао је Павловић.

Љубитељи ове књижевне форме имаће прилику да се упознају са различитим ликовима, библиотекарком која живи међу књигама свога оца, писцем који бјежи у осаму да био био сам са собом и дјелом које ствара, варошанима мале средине који страхују од новог, људима који су на измаку живота и који живе од сјећања, онима који су лутали свијетом са само једним циљем - да се врате у завичај...

- Ријеч је о финој фантастици, датој тек у назнакама, заснованој на фантастици нашег фолклора и усменог књижевног стваралаштва - истиче књижевник.

"Откупљивач прича"

- У збирци "Откупљивач прича" Ранко Павловић је успио да, по ко зна који пут, понуди читаоцима нешто ново, само своје. То су приче модерног концепта и свјежег, оригиналног израза, а ипак писане изванредно једноставним, читким стилом и језиком. Оне представљају срећну симбиозу стварног, фантастичног и фолклорног са дубоким и промишљеним актуелним и савременим порукама и поукама - написао је у рецензији за књигу књижевник Момчило Спасојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана