Војин Ћетковић: Награда већа од живота

Приредила: Мирна Пијетловић
Војин Ћетковић: Награда већа од живота

Београд - Награда Фондације Југословенског драмског позоришта "Бранка и Млађа Веселиновић", за најбоље глумачко остварење премијерно изведено у 2014. години у овом позоришту, припала је Војину Ћетковићу за улогу у представи "Дневник о Чарнојевићу" Милоша Црњанског у режији Милоша Лолића.

Два велика глумачка имена која су у Југословенском драмском позоришту била од његовог оснивања, прије три године донирала су уштеђевину из које се награда додјељује.

Бранка Веселиновић је у свом дому угостила Војина Ћетковића. Били су партнери у представи "У потпалубљу" и од тада су "на ти".

Глумица Бранка Веселиновић каже да уважава и друге колеге које су добиле награду, али да је Ћетковић "диван уметник и једноставан човек".

- Мислим да су они једини глумачки пар који је издржао све перипетије и једини глумци који су даривали глумцима такву награду, тако да је то веће од било какве каријере, веће од живота - каже награђени глумац Војин Ћетковић.

У 96 година дуг Бранкин живот смјестиле су се значајне улоге, "Стеријина награда", "Златни микрофони" и друга признања, "Весело вече", титула амбасадора UNICEF-а, ватрогасног официра и безгранична доброта и хуманост.

- Ја сам са инвалидима правила часове, деци, омладини, да рецитују. Мој посао није био само позориште - каже Бранка.

Разговарали су Бранка и Војин о позоришту, публици, кризи, о улогама и наградама које Војин осваја. Гледала га је у "Дневнику о Чарнојевићу" и допао јој се.

- Ово је много другачије од свега што сам радио и најтеже што сам до сада радио - каже Ћетковић.

Представа "Дневник о Чарнојевићу", у којој је бриљантну ролу одиграо Ћетковић, рађена је према истоименом дјелу нашег чувеног писца Милоша Црњанског. Својом појавом, одмах по окончању Првог свјетског рата, Црњански је припао авангарди, развивши властити правац суматраизам. 

Комад

- У комаду ми све време лутамо у доживљајима рата, да би сваки од тих доживљаја померао фокус са рата на нешто друго, на нешто друго битно - на еротско чак. Поред теме рата бавили смо се доживљајем живота, искуством бића, па чак не бићем заокружено, него распарчано, шизоидно, раскидано, искидано, необухватно - записао је режисер Милош Лолић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана