Влатко Стефановски: Краљ гитаре суверено влада сценом четири деценије

Александра Маџар
Влатко Стефановски: Краљ гитаре суверено влада сценом четири деценије

Бањалука - Велики умјетник који прстима на гитари ствара неке нове животе музике, а мисли и емоције претвара у најљепше ноте, Влатко Стефановски, ове године обиљежава четрдесет година успјешног постојања на сцени.

Човјек чија је виртуозност одушевила свијет, низом концерата својој вјерној публици пружио је задовољство да заједно са њим прославе године у којима је неисцрпним радом и љубављу према музици постао краљ жице.

- Емоцију су ми мало помешане. Године су прошле у неком вихору, у путовањима, наступима, снимањима. Нисам гледао на сат, а време је пролетело веома брзо. Драго ми је што сам толико тога успео да снимим, толико концерата да одсвирам, упознам неке велике музичаре и стекнем драге пријатеље - рекао је Стефановски.

Један од најпознатијих балканских гитариста и бивши члан бенда "Леб и сол" са својом вјерном сапутницом, гитаром, покушао је да објасни какав осјећај у њему изазива сазнање да својим талентом у људима буди најдубља осјећања.

- Ту нема превише размишљања, али има пуно емоција. Свет музике је апстрактан, а у исто време чаробан и привлачан. Увек покушавам да додирнем своја осећања, пре него што то дам публици. Процес размене енергије са публиком је чиста мистерија и чудо - нагласио је Стефановски.

За публику у Бањалуци каже да је феноменална.

- Бањалука ми је веома драг град и волим доћи да свирам код вас. Памтим и скорашње посете и веома давне наступе. Бањалучани су до сад у много наврата показали наклоност и гостопримство према мени. Верујем да ће та веза остати и опстати и даље - додао је овај музичар.

Стефановски је недавно објавио свој нови албум "Seir". Ријеч је о новом кантауторском албуму, једанаест година послије албума "Кула од карти". Виртуозност у пјесмама Стефановски је овај пут ставио у други план, ухватио се пјевања, продукције и ауторства, те изњедрио десет пјесама.

- Публика је јако лепо прихватила албум. Задовољан сам пријемом и пријатно сам изненађен. У Македонији се албум стално врти на радију, а публика у региону је прихватила албум са отвореним очима и ушима. Волим да свирам и певам нове песме, и да их представљам публици. То је наравно ризично, јер сви чекају старе и већ добро познате рефрене, али морамо отварати и нове музичке стазе - објаснио је гитариста.

Савјет младима

- Младим људима који су заљубљени у гитару, саветовао бих да вежбају, уче и верују у себе. Не постоје ауторитети који ће кочити њихов развој. Свака генерација има право на своју музику и на своје музичке хероје - поручио Влатко Стефановски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана