Владо Њаради: Најљепше слике остављам Српској

Снежана Тасић
Владо Њаради: Најљепше слике остављам Српској

Приједор - Као учесник ликовне колоније "Сретен Стојановић" упознао сам умјетнике из Републике Српске, а посебно сам поносан што су моји радови постали дио збирке Музеја Козаре.

Рекао је ово за "Глас Српске" сликар и графичар Владо Њаради из Врбаса чија су дјела изложена у приједорском Музеју.

- Младим сликарима препоручујем да се укључе у рад колонија који често може бити значајнији него семестар на факултету - каже Њаради, који иза себе има стотине колективних и четрдесетак самосталних изложби.

Његова дјела красе бројне свјетске галерије. Радови које је поклонио Приједору настајали су у два умјетничка циклуса, "Хаос" (од 1997. до 2010. године) и "Од стварности до сна" (од 2010. до данас).

Њаради је свестрани умјетник који је, према мишљењу ликовних критичара, урадио много за умјетност, не само на простору Војводине и Србије, него и у региону.

Он је и организатор велике ликовне колоније која већ десетак година успјешно ради и окупља највеће умјетнике из окружења. Послије учешћа на Ликовној колонији "Сретен Стојановић" у Приједору одлучио је да Музеју Козаре поклони 21 своје дјело.

- Сазнао сам за богату умјетничку збирку овог музеја коју домаћини пажљиво чувају. То је било пресудно да дарујем и своја умјетничка дјела, а међу њима има и оних која су први пут пред очима јавности - казао је умјетник.

За Њарадија је посебна част што су његови радови своје мјесто нашли поред дјела великих имена сликарства као што су Бранко Миљуш, Сретен Стојановић, Милић од Мачве и Здравко Мандић.

На већини слика овог умјетника преовладавају пејзажи, војвођанска архитектура, али и етнографски елементи русинске заједнице којој припада. Осим акварела, ради и цртеже комбинованим техникама.

- Приједорска публика има прилику да види пресјек мог умјетничког стваралаштва. Ту су и радови који су били пресудни да постанем члан Удружења ликовних умјетника Србије. Нису изостављена ни дјела са колективних изложби - рекао је Њаради.

Истиче да га посебно радује што ће његова дјела, која су изложена у Приједору, гостовати и у другим галеријама у Српској.

Дисциплине

Владо Њаради се бави различитим ликовним дисциплинама, а то су сликарство, вајарство, графика, примијењена умјетност и цртеж. Осим тога, ради и умјетничке фотографије, видео-радове, а пише и ликовну критику.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана