Владо Данић: Ноте и аплаузи за памћење

Александра Маџар
Владо Данић: Ноте и аплаузи за памћење

Бањалука - Премијера је испунила наша очекивања, али и очекивања публике. Посматрајући оркестар, хор, плесаче, све је било фантастично.

Овим ријечима бањалучки оперски пјевач Владо Данић описује утиске са премијере оперете Жака Офенбаха "Орфеј у подземљу" у режији Горана Дамјанца, који му је повјерио лик Орфеја.

Премијерно извођење комада у продукцији бањалучке Академије умјетности 29. априла на великој сцени Народног позоришта Републике Српске означило је крај манифестације "Дани Владе С. Милошевића".

Публика је све вријеме јаким аплаузом подржавала раскош талента седамдесет пет младих умјетника који су се мјесецима припремали за наступ.

- На премијерама је увијек мало озбиљнија публика. У почетку су имали уздржане реакције, али од половине представе су се потпуно препустили и ми смо то могли осјетити - рекао је Данић.

Осврнуо се и на претпремијерно извођење које ће остати запамћено по овацијама, публици која је стојећи аплаудирала и учеснике враћала неколико пута на сцену.

- Гледало нас је доста старијих људи који су памтили нека друга времена у позоришту, када је било више класичног репертоара, не само музички, већ генерално. Увијек сам више за класичне комаде. Осјети се да је публика жељна оваквих ствари - казао је Данић.

Оркестром је дириговала Бранка Радошевић Митровић, а драматизацију текста радио је Марио Ћулум. За гламурозну сценографију и костимографију задужена је Драгана Пурковић Мацан, а кореографију је осмислила Тања Дукић-Чичић. У улози Еуридике нашла се оперска пјевачица Миљана Брезичанин која је овом ролом одбранила магистарски рад на Академији умјетности у Бањалуци.

Данић је потврдио да му је рад на овом комаду велико и значајно искуство, те да је циљ овог пројекта био да направе квалитетну представу.

- Не бих да кажем да се повлађивало домаћој публици. Ипак, она има одређени укус и став - сматра умјетник.

За њега је рад на овој оперети, како каже, драгоцјен, не само због насловне улоге, него и начина на који су радили на значајном умјетничком пројекту. 

-  Лијепо је када умјетник добије могућност да ради као што смо ми радили на сцени, са оркестром, редитељем, кореографом, хором, глумцима. Све то даје нову димензију пјевању и музици уопште - истакао је Данић.

Репертоар

Оперета Жака Офенбаха "Орфеј у подземљу" уврштена је на редовни репертоар Народног позоришта Републике Српске.

Ову одлуку донијела је управа Позоришта послије изузетно великог интересовања публике и успјешног премијерног извођења.

- То нам је и био циљ. Све зависи од нас. Било би одлично да се представа задржи дуже на репертоару, онда бисмо могли радити још сличних комада - каже Владо Данић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана