Владимир Кецмановић: Стиже трилер о Иви Андрићу

Александра Глишић
Владимир Кецмановић: Стиже трилер о Иви Андрићу

Београд - Заједно са Дејаном Стоиљковићем пишем роман у четири руке. Реч је о трилеру са темом посланства Иве Андрића у Берлину, од 1939. до 1941. године.

Најавио је ово књижевник Владимир Кецмановић који је са својим романом “Топ је био врео” номинован за престижну међународну књижевну награду “Даблин Импак” за 2014. годину.

Роман “Топ” који говори о ратним деведесетим у Сарајеву одмах по објављивању 2008. године изазвао је бројне књижевне полемике, а годину касније овјенчан је наградом “Меша Селимовић”. Књижевна критика сврстала га је у најбоље српске романе 21. вијека. Такође, ово дјело било је у ужем избору за НИН-ову награду, а инспирисало је и редитеља Бобана Скерлића да сними филм чија би премијера требало да буде на прољеће сљедеће године.

- Са историчарем Чедомиром Антићем припремам биографију Гаврила Принципа. План је да обе нове књиге буду објављене средином следеће године - каже Кецмановић.

Лауреат “Даблин Импака” награде добиће 100.000 евра. Кецмановићев роман на енглеском језику објавило је Српско књижевно друштво из Канаде, а превод је радила Софија Шкорић.

У трци за угледно признање су 152 књиге, а Кецмановић се нашао раме уз раме са добитницима Нобелове награде Мариом Варгасом Љосом, Хертом Милер и Тони Морисон. Међу кандидатима су и славни писци Алесандро Барико, Хилари Мантел, Ијан Мекјуан, Џој Керол Оутс, Џоан Роулинг, а награду додјељује Градско вијеће Даблина.

Дјела

Владимир Кецмановић је објавио више приповједака и романа, “Последња Шанса”, “Садржај Шупљине”, “Феликс”, “Топ је био врео” и “Сибир”. За “Феликса”, који се нашао у најужем избору за НИН-ову награду, добио је награду “Бранко Ћопић”, а за “Топ је био врео” стипендију Фондације Борислав Пекић за роман у настајању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана