Владимир Ђукановић: Пословице отварају врата музеја

Александра Маџар
Владимир Ђукановић: Пословице отварају врата музеја

Бањалука - Књига радног назива "Народни буквар" треба да приближи историју, традицију и културу српског народа најмлађим генерацијама.

Рекао је ово за "Глас Српске" аутор овог дјела, кустос етнолог из Музеја Републике Српске Владимир Ђукановић, који већ годину припрема издање за најмлађе читаоце. Буквар би требало да угледа свјетло дана до краја године, а Ђукановић каже да ће ова књига оплеменити знање школарцима.

Неке од ријечи са којима ће малишани имати прилику да се упознају су: амбар, ардовић, вериге, гребеник, дједовски штап, зобница, јабука, јапија, клепка, Његош, опанци, огањ, прегача, решето, столовача, фењер…

- За свако слово, од а до ш, приказано је пет ријечи. Објаснили смо њихово значење, употребу и намјену. Поред ријечи ставили смо дијелове јуначких пјесама и пословице у којима ће доминирати слово које желимо да представимо - истакао је Ђукановић.

У Музеју Републике Српске, како каже, припремају изложбе и друге програме за одрасле, док дјеца најчешће долазе да погледају сталну поставку.

- Буквар је веома оригинално илустровала академска сликарка Ђурђица Бјелошевић. Намијењен је за школски и предшколски узраст. Помоћу цртежа и фотографија приказано је како се некада одвијано народни живот - казао је Ђукановић.

Осим илустрација, у буквару су и фотографије које су највећим дијелом из збирки Музеја Републике Српске, као и неке које су настајале на терену.

Буквар ће бити једнако користан и за одрасле, који желе да се присјете неких израза за предмете који се свакодневно користе, али и традиционалних музичких инструмената, дјечијих игара.

- Ово издање није намијењено за школе. Више је замишљено као књига коју ће родитељи и дјеца заједно читати код куће - додаје Ђукановић.

Када је ријеч о литератури којом се водио у настанку овог издања, Ђукановић каже да је највише користио оно што се посљедњих година радило у Етнолошком одјељењу.

- Највећи дио својих издања Музеј Републике Српске подијели као поклон, али овај буквар биће на продају у сувенирници, а цијена ће бити прихватљива за све родитеље - рекао је Ђукановић.

Промоција

Прва промоција "Народног буквара" требало би да буде у јануару.

- Другу промоцију, која би више била за дјецу, планирали смо да урадимо за Ноћ музеја, која се сваке године одржава широм Европе и у музејима Републике Српске - каже Владимир Ђукановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана