Владан Матијевић: Романом "Пакрац": Вратио сам се мојим јунацима са маргине

Танјуг
Владан Матијевић: Романом "Пакрац": Вратио сам се мојим јунацима са маргине

БЕОГРАД- Награђивани књижевник Владан Матијевић вечерас је изјавио у Београду да се новим романом "Пакрац" свjесно вратио јунацима са маргине из својих ранијих књига.

Промоција награђеног романа „Пакрац“ одржана је вечерас у кафетерији Букмаркер књижаре Делфи СКЦ у Београду.

Нови роман у издању куће "Лагуна", објављен у новембру 2023, освојио је престижну награду „Београдски побjедник“ оснивача Библиотеке града Београда и био у најужем избору за НИН-ову награду.

Поред аутора Владана Матијевића, вечерас о делу "Пакрац" говорили су и књижевни критичари Предраг Петровић и Слађана Илић, уједно предсjедница и чланица жирија за награду "Београдски победник".

Писац Матијевић истакао је да је свестан колико је мрачан, депресиван, суров, тежак и суморан његов најновији роман "Пакрац".

"Нисам сумњао у сопствене квалитете као писца, већ једноставно нисам био сигуран да ће овакав роман уопште привући читаоце. И сасвим бих разумео да се то није догодило, чак би ми било очекивано да читаоци не желе да читају мој роман, јер је веома црн, трагичан", оцијенио је Матијевић.

Роман „Пакрац“ је прича о друштву које се утопило у насиље, о животима људи које свакодневно оптетећују вести из црне хронике, о посљедицама рата и тим траумама. Матијевић каже да га је раније искуство писања о теми периода тешких 1990-их година у Србији подстакло да се бави тим оквирима у "Пакрацу", као и у претходном роману "Слобода говора" (2020).

"Радња мог новог романа јесте смештена у 2019. годину, а носи терет тих '90-их година. Моја збирка прича 'Прилично мртви' из 2000. године је такође описивала тај период, и ето скоро четврт века од те књиге, ја сам се сада поново вратио људима са маргине", казао је Матијевић.

Јунак или антијунак новог дела јесте трауматизовани ветеран пакрачког ратишта који свакодневно проводи време на Булевару краља Александра, испред пијаце Ђерам. Тај несрећни и депресивни човек као да "краде Богу дане" са групом веома промашених људи, наркомана, пијанаца, уличних свирача, просјака, полицијских доушника, ситних криминалаца, дилера дроге и девиза, бивших ратника, анархиста и разних других невољника.

"Преко таквих ликова маргиналаца имао сам намеру да прикажем, илуструјем оно што желим да осветлим. Опет, у овако мучној причи има и хумора. Много је лакше читаоцу када у књизи осети хумор, то помаже квалитету дела", приметио је Матијевић.

Слађана Илић је нагласила да је "Пакрац" захтевна, обимна, озбиљна књига која тражи пуну јаку концентрацију за читање, јер се бави питањем зла, одговорности и кривице. "Роман говори о повратку ратника у свет који више не може бити његов. На трагу претходних романа истог аутора, 'Пакрац' је изузетно мрачан, а истовремено и бескрајно духовит.

Са збирком прича 'Прилично мртви' Матијевић је јасно иступио у ону велику, главну књижевност, где се бавио овим темама као у 'Пакрацу', на том трагу", навела је Слађана Илић и додала да постоје донекле неминовне паралеле Матијевићевог рукописа у новом делу са приповетком "Све ће то народ позлатити" Лазе Лазаревића и књигом "Дневник о Чарнојевићу" Милоша Црњанског.

Предсједник жирија награде "Београдски победник" Предраг Петровић је подсетио да је прије две деценије Матијевић скренуо пажњу на себе са романом "Писац издалека” (2004), који је освојио НИН-ову награду, као и "Златни хит либер" и "Златни бестселер", и потврдио колико је изузетан писац, те да су публика и критика били "очарани и задивљени његовим мајсторством приповедања".

"Посебно књига 'Прилично мртви' је представила Владана Матијевића као мајстора шокантног приповедања, том збирком прича је то доказао. Такво дело вас не оставља равнодушним колико је брутално и мрачно.

Сада, Владанов осми роман 'Пакрац' такође има црни хумор као дела из његовог прилично разуђеног опуса", рекао је Петровић и примијетио да је ријеч о поетици аутентичности, односно да Матијевић има свој препознатљив ауторски рукопис - печат.

Предсједник жирија је навео да је нови роман из угла трауматичног повратника са ратишта који се борио у Пакрацу, на Славонском фронту, те да се ријеч "Пакрац" подудара са речи "пакао" и сасвим му одговара.

Петровић је оцијенио да је у питању "изванредан роман, и такође прави београдски роман". Награду “Златни крст кнеза Лазара”, Владан Матијевић је освојио 2023. године за цијелокупно књижевно дјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана