Вјенчање на посљедњој клапи

Ратомир Мијановић
Вјенчање на посљедњој клапи

Требиње - Неуморно понављајући сцену вјенчања испред Саборног храма у Требињу режисер Емир Кустурица и његови сарадници на филму "На млијечном путу" настојали су да се све доведе "под конац". Стрпљења није мањкало ни на другој страни, код статиста, који су стрпљиво чекали да Кустурица каже "у реду је".

Међу статистима су људи различитих профила - дјеца, конобари, новинари, студенти, ђаци, незапослени, пензионери... Неко из потребе да заради коју марку за љетовање, а неко из чисте радозналости.

Први дио снимања завршен је јуче. До сада су снимане сцене у граду и приградским насељима, као и неке од сцена на Клобуку, гдје се за потребе филма гради неколико објеката.

- Да овог човјека нема, ваљало би га измислити. Толико енергије, толико воље и стрпљења... Није ни чудно што га цијели свијет препознаје - каже један од статиста из Требиња.

А поред филмског сета, тик уз кранове који носе камеру, поред ограде црквеног дворишта начичкало се доста Требињаца. Фасцинантна је тишина у којој прате сваки тренутак снимања. Филмска екипа се брине о сваком детаљу на снимању. Па чак и о оним споредним. На завршетку снимања покупи се и посљедња пластична чаша и комад папира.

Један човјек је задужен за чување змија у бурету. Неко се нашалио и рекао: "Ове Емирове змије су на пивском путу", гледајући флашу пива око које се у бурету обмотала једна од херцеговачких шарки.

Филм "На млијечном путу" заснован је на Кустуричиној причи "У змијском загрљају" из збирке "Сто јада", а састојаће се из три дијела - приче о змији, љубави и монаштву. У овој причи, као и у цијелом филму, главну мушку улогу монаха тумачи Кустурица. Већ тај сегмент био је довољан да заголица машту публике - херцеговачки крш, Кустурица у одори монаха, молитва у каменој ћелији... Па затим лијепе глумице Моника Белучи и Слобода Мићаловић.

Главну женску улогу у новом Кустуричином филму тумачиће италијанска дива Моника Белучи, а једна од битних рола повјерена је Слободи Мићаловић. Филм се прави у мексичкој продукцији, а премијера би требало би да буде почетком маја у Кану. Уз мање паузе, биће сниман до краја октобра.

Контроверзе

Као и свако снимање, и ово прати доста контроверзи и мистике. Прича се да је најбољи хонорар добио један Требињац, који је готово читав дан провео у мртвачком ковчегу, као и једна глумица, која је одглумила сцену у којој трчи гола требињским парком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана