Вјечни живот »краља књижевности«

Александра Маџар
Вјечни живот »краља књижевности«

Стратфорд - Прошло је 400 година од његове смрти, али он је "жив". Станује на полицама књижара, кућних библиотека, о њему се говори с поштовањем на уснама, дио је интелектуалних разговора, његове мисли се цитирају и живе. Енглески "краљ стихова и књижевности" Виљем Шекспир напустио је овај свијет 23. априла 1616. године и од тада наставио да живи између корица дјела којима је себи обезбиједио вјечни живот.

Шекспир је актуелан, присутан у позоришту, библиотекама, сајмовима књига... Опус његових дјела која су сачувана до данас састоји се од 38 позоришних комада, 154 сонета, двије дуге наративне и неколико других поема. Комади за театар су преведени на многе језике и приказују се свуда у свијету чешће него било који други. Између 1585. и 1592. започео је успјешну каријеру у Лондону као глумац, писац и сувласник глумачке дружине "Људи лорда Чемберлена", касније познатију као "Краљеви људи". Вратио се у Стратфорд вјероватно око 1613, гдје је умро три године касније. Мало писаних свједочанстава је остало о Шекспировом приватном животу, те постоје многобројна нагађања у вези са његовом сексуалношћу, вјерским убјеђењима и да ли су дјела која му се приписују стварно његова. Кад је имао 18 година, вјенчао се са Ен Хатавеј, која му је родила троје дјеце, Сузан и близанце Хамнета и Џудит.

Највећи дио свог опуса написао је између 1590. и 1613. године. Његова рана дјела су углавном комедије и историје, родови које је он уздигао до савршенства до краја 16. вијека. Затим је писао трагедије до отприлике 1608. године. У том периоду су настали "Хамлет", "Краљ Лир" и "Магбет", позоришни комади који се убрајају у најбоље позоришне комаде на енглеском језику. Многа од његових дјела су била објављена још за његовог живота у издањима различитог квалитета и тачности.

Много је разлога због којих се Свјетски дан књиге обиљежава баш оног дана када је Шекспир преминуо. Важно је споменути да се 23. априла навршава и 400 година од смрти, такође великог, шпанског писца Мигела де Сервантеса. У част ове двојице великана припремљени су многобројни програми, како код нас, тако и у свијету.

Вече читања поезије

У спомен на једног од највећих, пјесника свих времена, "Оксфорд" едукативни центар у Бањалуци организовао је вече читања поезије Виљема Шекспира које је требало да буде одржано у петак увече. Организатори су жељели да својим полазницима, али и свим љубитељима писане ријечи "поклоне" ово вече.

"Ромео и Јулија"

Једна од трагедија овог енглеског писца, "Ромео и Јулија", његово је најпознатије дјело. Радња се одвија у италијанском граду Верони. Једна од култних реченица из овог дјела је Јулијина: "О, Ромео, зашто си Ромео?"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана