Вјечне боје Фриде Кало

Мирна Пијетловић
Вјечне боје Фриде Кало

Сијудад Мексико - Харизматична сликарка Фрида Кало, чије је стваралаштво, али и начин живота, обиљежило прву половину 20. вијека, рођена је 6. јула 1907. године у предграђу Сијудад Мексика.

Умјетница рођена као Магдалена Кармен Фрида Кало Калдерон током свог живота борила се са огромним физичким патњама, али упркос томе била је обузета великом жељом за животом.

Поред чињенице да се са шест година разбољела од полиомијелитиса, због којег јој је једна нога остала слабије развијена, септембра 1925. године догодила јој се несрећа која је обиљежила читав њен живот.

Сликарство је Фриду одржавало у животу и увело је у умјетнички свијет Мексика гдје је поново срела умјетника Дијега Риверу, којем су се допале њене слике и који је охрабривао да настави. 

Они су убрзо послије тога почели љубавну везу, а вјенчали су се 21. августа 1929. година. Њихов брак је био пун размирица, афера, авантура, путовања.

Иако је Ривера имао пуно афера, чак и са Фридином сестром, подржавао је њено сликарство. Он јој је препоручио да носи традиционалну мексичку одјећу, необичан накит, што је уз упадљиве обрве постало њен заштитни знак. 

Двије најпознатије слике Фриде Кало су “Двије Фриде” и “Аутопортрет с огрлицом од трња”. Њена преокупација женским темама и фигуративном вјеродостојношћу којом их је представљала, начинила је од ње феминистичку култну личност посљедњих деценија 20. вијека.

Пепео Фриде Кало, о којој је снимљено и неколико филмова, изложен је у њеном бившем дому Плава кућа у Кохоакану, који је претворен у музеј и садржи велики број њених радова.

Мексичка култура

Међу 143 слике Фриде Кало има 55 аутопортрета који садрже лични симболизам допуњен графичким анатомским референцама. Сликарка је била под утицајем аутохтоне мексичке културе, чије је виђење сликала јаким бојама, мјешавином реализма и симболизма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана