Визуелни умјетник Саша Ракић: Слободни ток мисли кроз савремени цртеж

Александра Маџар
Визуелни умјетник Саша Ракић: Слободни ток мисли кроз савремени цртеж

Бањалука - Визуелни умјетник Саша Ракић бави се истраживањем цртежа као медија уназад пет година и у том периоду се концентрисао на све могућности које цртеж пружа, када је ријеч о ликовном изражавању.

Његова досадашња интересовања везана су како за дигитални и анимирани цртеж, тако и за цртеж на папиру, а поштоваоци ликовне умјетности вечерас у 19 часова имаће прилику да се упознају са стваралаштвом овог младог умјетника.

Изложба Ракићевих цртежа биће отворена у аутентичном Арт клубу "Простор" у стану, у Кордунашкој улици број 22 у Бањалуци. Ракић је за наш лист говорио о поставци, техникама којима је радио, домаћој умјетничкој сцени и савременој умјетности.

Све оне који дођу на отварање, поручује Ракић, очекује његова серија савременог цртежа и анимација на којој је радио протеклих седам мјесеци, и наравно, занимљиво дружење у овом јединственом излагачком простору.

- Колекцију чини 30 цртежа, а на изложби ће бити представљено 16, као и једна GIF анимација. Техника којом сам радио је цртеж на папиру и анимирани цртеж - прича Ракић.

Приликом стварања, како каже, водио се интуитивно и експериментално, без одређеног наратива или естетских и моралних норми.

- Циљ ми је био да истражим своје могућности стварања у савременом цртежу. Моји радови приказују запис о слободном току мисли и тренутним осјећањима и размишљањима током стварања. Утицај на мој рад имају савремени умјетници, музика, филмови и свакодневне ситуације - истакао је млади умјетник.

Када је ријеч о младим људима и њиховом појављивању, представљању у грађењу себе на домаћој умјетничкој сцени, Ракић сматра да немају довољно простора да искажу свој таленат и креативност.

- Младим умјетницима ријетко се пружа прилика за излагање. Ипак, са друге стране, мислим да постоји одређена пасивност код младих људи, јер не користе довољно постојеће просторе - сматра Ракић.

Снажна савремена идеја

- За младе умјетнике много значи Арт клуб "Простор", јер им помаже у афирмисању. Сама идеја је јако занимљива, гдје је један интимни стамбени просто преуређен у културни и јавни простор. Самим тим даје посебан осјећај за доживљавање самог изложеног рада. Концепт самог простора носи снажну савремену идеју - рекао је Саша Ракић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана