Визуелна раскош пред публиком у Андрићграду

Александра Маџар
Визуелна раскош пред публиком у Андрићграду

Андрићград - Филм “Ждралови лете” из 1957. године у режији Михаила Калатазова отворио је Фестивал руског филма у биоскопу “Доли Бел” у Андрићграду.

Филмску смотру у оквиру које ће бити приказано седам филмова отворила је Горица Ћећез из Андрићевог института и нагласила да је Други свјетски рат овогодишња тематика филмова који ће бити приказани.

- Срби и Руси имају несрећу да су учествовали и страховито страдали у оба свјетска рата, али су тако изградили богату историју која ће увијек бити инспирација, како књижевницима, тако и филмским ствараоцима - рекла је Ћећезова.

Она је додала да је ријеч о филмовима највишег умјетничког ранга у којима се крију симболика, традиционалност и визуелна раскош.

Аташе за културу Амбасаде Русије у БиХ Ана Ивљева рекла је да су филмове за другу по реду ревију, чија је тема Други свјетски рат, одабрали заједно са прослављеним режисером и директором Андрићевог института Емиром Кустурицом.

- Предложили смо најквалитетније филмове и заједно смо одабрали седам остварења која ће бити приказана - рекла је Ивљева и додала да је велика част бити у Андрићграду и организовати Другу ревију руских филмова.

Руска филмска остварења слове за једне од најквалитетнијих у свијету. Гледаоци ће имати прилику да испрате потресне судбине учесника Другог свјетског рата, приче које посједују веома компликоване аспекте људских мисли и осјећања, карактеристичне по безусловној умјетничкој слободи.

Филмови у себи крију јаку симболику, традиционалност и визуелну раскош. Руски филм је донио један нови, невиђени сензибилитет који разара да би стварао и ствара да би могао да изврши критику прошлости.

Кроз љубав, пријатељства, несреће и страдања која се преплићу на филмском платну режисери су приказали дубоке и неизбројиве историјске ожиљке.

Фестивал су организовали Амбасада Русије у БиХ и Андрићград.

Репертоар

Филм “Балада о војнику” у режији Григорија Чукхраија биће приказан вечерас у 18 часова, а послије тога у 20 часова слиједи пројекција филма “Тврђава Брест” Александра Кота.

За сриједу, 29. април, такође су најављена два филма. У 18 часова на програму је остварење Лионида Бикова “У бој иду само 'странци'“, док је за 20 часова најављен филм “Стаљинград” за који режију потписује Фјодор Бондарчук.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана