Вишњићеви дани: Уручене награде за најбоље литерарне радове

Срна
Вишњићеви дани: Уручене награде за најбоље литерарне радове

Бијељина - У Бијељини су у оквиру културне манифестације "Вишњићеви дани", која се завршава вечерас гусларским и фолклорним наступом, проглашени најбољи литерарни ствараоци међу ученицима о теми посвећеној епском великану Филипу Вишњићу, те уручене награде побједницима у овом дијелу манифестације.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" /СПКД/ Душанка Новаковић рекла је Срни да је литерарно такмичење ученика уобичајено од почетка обиљежавања "Вишњићевих дана" прије 22 године, додавши да надметање рецитатора и бесједника траје већ 10 година, што потврђује да се манифестација развија.


"Ово је програм који окупља много младих, дјеце и омладине, програм који је од великог значаја за будуће генерације, гдје се већ откривају таленти", истакла је Новаковићева.

У оквиру манифестације богате различитим садржајима посвећеним књижевности, ликовној умјетности, језику као науци и његовом очувању, посебна пажња посвећена цјелодневном научном скупу о ћирилици и српском језику.

"Помало забрињава чињеница да велики број колега - језичара није присуствовао научном скупу, посебно због чињенице што се тај скуп не види сваки дан, а присуствовала су му велика имена из лингвистичке науке", рекла је Новаковићева сматрајући да је обавеза сваког просвјетног радника да ради на себи, као и да своја знања пренесе млађим генерацијама.

Награђени на такмичењу, који су писали радове о теми "Непокор и слобода као основа Вишњићеве поезије" у нивоу основних школа су Душан Јовичић, Сара Дракул и Лука Максимовић, а средњошколци који су писали о теми "Јунаштво и хуманост у пјесмама Филипа Вишњића" су Миљан Кујача, Теодора Бунијевац и Михајло Дамјановић.

У оквиру рецитала млађих основаца најбољи су били Тара Павловић, Новица Мишура, Радо Грујучић, Теодора Илић и Зорица Мркаљевић, а међу старијим основцима побједници су Теодора Терзић, Пантелија Божић, Јелена Ђокић, Сара Класановић, Ања Ђукић, Кристина Оплакан и Ђорђе Деспотовић.

Новаковићева је подсјетила да је овогодишња манифестација одржана у свјетлу 255 година од рођења Кнеза Иве од Семберије и 100 година од рођења Бранка Ћопића, те да је посебно посвећена ћирилици као бренду.

"Посебну пажњу ове године посветили смо научном скупу жОчување српског језика и ћирилице као важан национални задатакж, на којем су учествовали Милош Ковачевић, Милорад Симић, Зоран Стефановић, Никола Смоленски, Брана Вељковић", рекла је Новаковићева уз оцјену да су "Вишњићеви дани" и ове године веома добро организовани и да су окупили и привукли пажњу бројних грађана.

Покровитељи манифестације су град Бијељина и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана