Вишњићеви дани: Изложба о културној баштини Срба централне Босне

Срна
Вишњићеви дани: Изложба о културној баштини Срба централне Босне

Бијељина - У оквиру културне манифестације "Вишњићеви дани" у Музеју Семберије у Бијељини постављена је изложба о културној баштини Срба централне Босне, чији је аутор предсједник Удружења избјеглих и расељених лица зеничке регије Душан Стевановић.

Аутор каже да је са приказаних 70 фотографија и 30 предмета покушао да укаже на опасност да након ратног протјеривања 120.000 Срба из 11 општина централне Босне у овим крајевима нестају и трагови њиховог постојања кроз историју.

Приказану историјску грађу Стевановић је прикупио од Срба расељених по свијету, чија је имовина у централној Босни потпуно уништена, и ријетки сачувани дијелови народне ношње, предмети из кућне употребе и старе фотографије чувају се као реликвије.

"На подручју централне Босне сада живи мање од 2.000 Срба, а православне храмове, капеле и гробове скрнаве људи и вријеме, односно нељуди и невријеме", оцијенио је Стевановић.

Изложба о културној баштини Срба централне Босне ће након поставке у Бијељини бити приказана у Добоју, гдје живи велики број расељених Срба из ове регије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана