Вишковић: Музеј савремене умјетности важан у промоцији културног насљеђа

Срна
Вишковић: Музеј савремене умјетности важан у промоцији културног насљеђа

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да републички Музеј савремене умјетности током пола вијека има изузетно значајну улогу у проучавању и конзервацији музејске грађе, као и промоцији ликовне умјетности и културног насљеђа.

Вишковић је директору Сарити Вујковић, кустосима и свим запосленим у Музеју честитао 50 година рада ове установе културе, те изразио увјерење да ће овај значајни јубилеј послужити као подстрек за наставак рада и доприноса развоју културе и ликовне умјетности у Републици Српској, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

“Разноврсним музејским поставкама домаћих, регионалних и свјетских умјетника, Музеј савремене умјетности Републике Српске у континуитету унапређује статус умјетности у Републици Српској, о чему могу да посвједоче и интернационална признања и учешћа у европским културним догађајима”, навео је Вишковић у честитки.

Он је пет деценија постојања и рада Музеја запосленима честитао у своје и у име Владе Републике Српске.

Поводом обиљежавања пола вијека Музеја савремене умјетности Републике Српске вечерас ће у овој установи бити отворена изложба “Од Галерије до Музеја”.

Јавна установа Музеј савремене умјетности Републике Српске централна је музејска установа за обављање музејске дјелатности у Српској.

Музеј савремене умјетности Републике Српске основан је 1971. године одлуком тадашње бањалучке Скупштине општине као Умјетничка галерија у Бањалуци.

Умјетничка галерија настала је након акције ликовних умјетника са простора бивше Југославије и других крајева свијета, који су се солидарисали са Бањалуком, погођеном катастрофалним земљотресом 26. и 27. октобра 1969. године.

Заједничком акцијом солидарности, истакнути југословенски сликари, историчари умјетности и пријатељи Бањалуке прикупили су приближно 750 умјетничких дјела, што је послужило као темељ за оснивање институције и чинило њен почетни фундус.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана