“Вишеградска стаза”: Програм посвећен Иви Андрићу

Р. Т.
“Вишеградска стаза”: Програм посвећен Иви Андрићу

Вишеград - Овогодишња “Вишеградска стаза”, културна манифестација посвећена успомени на живот и дјело Иве Андрића, одржаће се у Вишеграду од 5. до 7. јуна ове године.

Једна од најпознатијих бивших југословенских манифестација одржава се 36. пут, а 23. у Републици Српској.

На свечаној академији 5. јуна бесједу о Андрићу говориће књижевник Јелена Новаковић, а послије обраћања начелника општине Славише Мишковића и предсједника СКПД Слободана Савића Стазу ће отворити министар просвјете и културе Дане Малешевић.

У музичком дијелу програма манифестације наступиће Градско-црквени хор из Прибоја. Тога дана одржаће се и 19. сусрети библиотекара Републике Српске и биће отворена изложба “Језик и писменост” Народне библиотеке из Крагујевца.

Планирано је и традиционално отварање изложбе слика са 21. саборовања ликовних умјетника које је у августу прошле године одржано у Вишеграду.

Другог дана “Вишеградске стазе” одржаће се промоција “Просвјетиних” дјела, а на хладњаку на Бикавцу књижевно вече приредиће чланови Удружења љубитеља писане ријеч “Мост” из Вишеграда.

Тога дана у порти манастира Успенија пресвете Богородице у Добруну одржаће и књижевно вече на којем ће учествовати пјесници Слободан Ристовић, Милица Бакрач, Горан Врачар, Александра Чворовић и Новица Телебак.

Годинама је ово књижевно вече одржавано на софи моста Мехмед-паше Соколовића на Дрини, али је то у овом часу онемогућено због реконструкције ћуприје.

Посљедњег дана манифестације, у Дому културе биће промовисан роман “Повратнички реквијем” Мирка Демића, отворена изложба “Чигоја штампе” из Београда, а биће одиграна и позоришна представа “Последња шанса” Фави театра из Београда.

Члан одбора манифестације Стојка Мијатовић каже да је овогодишња Стаза скромнија од претходних, али су програми стиснути у три дана и квалитетнијег су садржаја.

- Посљедњих година Стаза се све више ослања на културне стараоце из Српске, а част се указује и младим, још неафирмисаним ствараоцима - додаје Мијатовићева.

Организатор “Вишеградске стазе” су општина Вишеград, СКПД “Просвјета” и Дом културе, а покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске.

 

        

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана