Вишеград: Промовисане двије књиге Ненада Андрића

ГС
Вишеград: Промовисане двије књиге Ненада Андрића

ВИШЕГРАД - “Пешке кроз Свету Гору” и “Сусрети са светогорским старцима”, двије су књиге београдског писца Ненада Андрића чија је промоција одржана у Вишеграду, у организацији Народне библиотеке “Иво Андрић” и Културног центра.

Два књижевна дјела су настала током Андрићевог ходочашћа на Свету Гору.

“Пешке кроз Свету Гору” је путописно-историјска књига која говори о Андрићевим путовањима на Свету Гору и чудима која су се тамо дешавала, преноси РТРС.

- Будући да сам озбиљно истраживао ту историју схватио сам да је више од половине тих манастира који данас постоје било српско. Осим Хиландара ту су манастир Светог Павла, манастир Григоријат, руски манастир Светог Пантелејмона и сматрао сам да ми је дужност да то нашој српској браћи и сестрама пренесем и да се то зна. Када сам читао и истраживао видио сам да смо ми Срби оставили ту неизбрисив траг од Немањића,преко Лазаревића, Бранковића и осталих - рекао је Андрић.

Као резултат Андрићевих истраживања настала је и други књига под називом “Сусрети са светогорским старцима”. Ова књига је заправо збирка кратких прича у којима се читаоцима преносе поруке и савјети светогорских монаха.

- Савјети су у принципу исти само што су то сада млађи монаси који разумију проблеме у свијету наше савремене проблеме и сходно томе дају одговарајући савјет - додао је Андрић.

Овом промоцијом, Народна библиотека Иво Андрић на најбољи начин завршава календарску годину.

 

- 2022. година била је веома успјешна за нашу библиотеку. Реализовали смо велики број промоција и трудићемо се да то поновимо и у 2023.години - навела је Ивана Мачар, библиотекар.

 

Ненад Андрић од 2015. године организује ходочашћа на Свету Гору, гдје је боравио више од 40 пута. Аутор је и романа “Солид-истинита прича о догађајима у Ваљеву за вријеме Другог свјетског рата”, као и неколико научних студија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана