Вишеград: Представљена Српска књижевна задруга Подгорица

Срна
Вишеград: Представљена Српска књижевна задруга Подгорица

Вишеград - У Андрићграду је вечерас, у оквиру програма Другог сајма књига, представљена Српска књижевна задруга Подгорица о којој су, осим њених представника, говорили књижевници и новинари.У умјетничком програму наступили су солисти у извођењу етно-пјесама и гуслари из Црне Горе.

Предсједник Књижевне задруге Српског народног вијећа Црне Горе Момчило Вуксановић рекао је су дошли да се представе издавачком дјелатношћу и да кажу да српски дух у Црној Гори није замро, како многи мисле, и да постоји огроман потенцијал који ће вратити Црној Гори оно што је била, а то је да буде српска држава.


"Књижевна задруга баштини српски језик и ћирилично писмо и основани су да би чували српски идентитет у Црној Гори", истакао је Вуксановић.

Предсједник Удружења новинара Црне Горе Новица Ђурић рекао је да представљају Књижевну задругу Српског народног вијећа из Подгорице, која је заједно са Удружењем књижевника Црне Горе у протеклих десет година објавила више од 250 књига на српском језику ћирилицом.

"То је једини издавач који на српском језику, ћирилицом штампа књиге. Књижевна задруга је најзначајнији споменик у српској Црној Гори и само такву, своју културу можемо одбранити добрим дјелима и добрим ријечима, а одрећи се узалудних прича", истакао је Ђурић.

Он је додао да Сајам књига у Андрићграду представља културни догађај у центру, гдје се стварају културне везе.

"Увијек се вјеровало како мудри људи умију да даривају свој народ, а један од тих добара је и књига. Она је свједочила о Христу, а Сајам свједочи о нама и они који дођу знаће о нама, захваљујући предивном здању Емира Кустурице", рекао је Ђурић.

Главни уредник Књижевне задруге Српског народног вијећа Црне Горе Будимир Дубак рекао је да се ћирилица може очувати у Црној Гори и да друго писмо никад није постојало, а тако ће бити и у будуће, јер све што је написано у Црној Гори написано је ћирилицом кроз вијекове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана