Вишеград: Почело 20. саборовање ликовних умјетника

Агенције
Вишеград: Почело 20. саборовање ликовних умјетника

Вишеград - С благословом монаха, у манастиру Успенија пресвете Богородице у Добруну данас је почело 20. јубиларно међународно саборовање ликовних умјетника у Вишеграду.

Говорећи синоћ на окупљању 33 сликара, вајара, графичара, фрескописца и умјетничког фотографа начелник општине Вишеград Славиша Мишковић истакао је да је Саборовање умјетника у овом граду почело “док су грмјели топови у октобру 1993. године” и да нико није могао ни претпоставити да ће дочекати двије деценије плодоносног рада.

“Био је то храбар и видовит потез тадашње власти, а Градска галерија и Саборовање умјетника у граду на Дрини од огромног су значаја за Републику Српску и њену умјетност и културу”, додао је Мишковић.

Директор Градске галерије и саборовања Бранко Никитовић нагласио је да је у протеклих 19. година Вишеград био ликовна пријестоница свијета јер су овдје да стварају и раде долазили познати умјетници са свих свјетских меридијана.

На овом скупу умјетника, које ће трајати до 31. августа, налазе се и сликари и графичари из Тајвана, Белгије, Данске, Јапана, Канаде, Македоније, Русије, Србије и БиХ.

Познати иконописци Олга Федотова и Ирина Дремина из Русије насликаће на улазу у храма Успења пресвете Богородице у Добруну икону Богородице, заштитнице цркве, која је ту и постојала прије рушења дијела манастира.

Сликари Бранислав Ковачевић и Драго Вучић ће у вријеме Саборовања осликати олтар храма у манастиру Добрунска Ријека код Вишеграда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана