Виминацијум: Откривена поплочана улица из римског доба

Танјуг
Виминацијум: Откривена поплочана улица из римског доба

Костолац - У Виминацијуму је пронађена изванредна поплочана улица из римског доба, изјавио је директор Археолошког парка Виминацијум Миомир Кораћ.

- Настављајући истраживања између амфитеатра и источног бедема Виминацијума, код једне од капија кроз које се улазило у тај антички град наишли смо на поплочану улицу ширине око 5,5 метара, са великим каменим блоковима – рекао је он Танјугу.

Неки блокови, како је прецизирао, дуги су чак три до четири метра, а ширине метар-метар и по и везани су малтером, прецизирао је он.

- То је изванредна улица која је чак имала постављене ивичњаке, који у горњим деловима залазе у профиле објеката које истражујемо. Види се да се улица рачва и одлази на различите стране – рекао је Кораћ.

Прва асоцијација за археологе, како је додао, јесте питање “какви су тек објекти били, ако су им улице биле такве”.

- Археолошки налаз увек се ставља у контекст. Ако имате дивну ограду, претпоставља се да је и кућа лепа – истакао је Кораћ.

Он је напоменуо да се већ назире читав низ објеката, почев од луксузних стамбених кућа, што је логично, јер је ријеч о простору између амфитеатра и термие, а да се на основу геофизичких истраживања зна да су ту и храмови, ново позориште, има наговјештаја форума, царске палате, хиподрома.

- Ове године добили смо од Министарства културе за истраживање амфитеатра око 900.000 динара, што је нешто мање од 8.000 евра. Надам се да ћемо, без обзира на познату беспарицу, добити још нека средства да наставимо истраживања на фасцинантном простору Виминацијума – изјавио је Кораћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана