“Вила” чека младе таленте

Снежана Тасић
“Вила” чека младе таленте

Приједор - Чланови Српског православног црквеног пјевачког друштва “Вила” из Приједора спремају се за фестивал у Охриду и наступ у Загребу.

Потврдио је ово за “Глас Српске” диригент друштва Аљоша Новаковић додајући да ће загребачки наступ бити у јануару на позив тамошњег одбора Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета”.

“Вила” се недавно представила на Данима српске културе у Темишвару, а ова година за њих је била веома успјешна јер су освојили прво мјесто на престижном фестивалу “Мокрањчеви дани” у Неготину.

Аљоша Новаковић истиче проблем чланства, односно одлазак младих људи из Приједора на даље школовање, када истовремено напуштају и “Вилу”.

- У хору углавном пјевају средњошколци који касније одлазе на факултете, а ове године “Вила” је на великом губитку, јер је више од пола чланова отишло на студије у Грац, Београд, Бањалуку - казао је Новаковић.

Додаје да је готово немогуће описати шта за хор значи када изгуби 20 гласова, али да се нада приливу нових снага из приједорске Музичке школе “Саво Балабан”.

- У Приједору постоји традиција и култура хорског пјевања, а оно некада зна да буде и права музичка авантура - казао је Новаковић.

“Вила” је основана 1885. године и једно је од најстаријих домаћих пјевачких друштава, а дјеловало је са малим прекидима све до 1941. године. Рад друштва под истим именом обновљен је 2000. године, а на репертоару његују и композиције руских аутора.

- Међу композиторима чије дјела највише изводимо су Чесноков, Бортњански, Леденев, Рахмањинов. Али ту су и српски композитори Мокрањац, Станковић, који су веома цијењени у Европи. Често наступамо и са етно-музиком, првенствено “Поткозарјем” Немање Савића, јер људи воле да чују пјесме које имају призвук краја гдје живимо - каже Новаковић.

Друштво је имало више од стотину ревијалних наступа, од Приједора преко Београда, Ниша, Темишвара, до Солуна и многих других градова. Редовно учествују на Међународном фестивалу хорова “Златна вила” на којем су добили четири посебна признања и двије награде публике. Прошле године су побиједили на престижном фестивалу хорова духовне музике у Пољској.

Композиције

- Када сам преузео вођење “Виле” одмах сам рекао да морамо превазићи локалне оквире. Због тога на репертоару, осим духовних композиција, имамо и широк спектар свјетовне музике - истиче Аљоша Новаковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана