Вијек ћутања писане ријечи

Мирна Пијетловић
Вијек ћутања писане ријечи

Бањалука - Изложба "Српска књижевност у Првом светском рату" отворена је јуче у Народној и универзитетској библиотеци РС поводом 100 година од почетка Првог свјетског рата и завршетка пројекта "Еуропеана збирке 1914-1918: сећање на Први светски рат".

Ову изложбу, која има мултимедијални карактер, приредила је Народна библиотека Србије, са ауторима Миленом Ђорђијевић и Надом Мирков-Богдановић на челу.

- Жеља нам је била да овом поставком одговоримо на век ћутања када је реч о српској књижевности у периоду од 1914. до 1918. године. Овај период српске књижевности је веома мало истражен, а ми изложбом желимо да јој вратимо сјај и велики значај који је и те како имала - рекла је Ђорђијевићева.

На изложби су, како је рекла, заступљени афирмисани књижевници, како они у покушају стварања, тако и они који су писали само памфлете са књижевно неуједначеним текстовима, те аматери који су жељели да забиљеже своју људску потребу пред чињеницом радикалног зла.

- Обухватили смо период од почетка до краја рата, те смо најавили рану авангарду са Милошем Црњанским и Радишом Васићем на челу, који су стварали на темељима и рушевинама Првог светског рата. Тиме смо обухватили период од књижевника који су окупљени око "Младе Босне", па настављамо са књижевношћу која је настајала у рововима, збеговима, јер се мапа српске књижевности правила паралелно са кретањем српске војске - појаснила је Ђорђијевићева и додала да су ремек-дјела српске књижевности настала управо на темељима оне из Великог рата.

Оно што издваја ову изложбу од осталих је њен мултумедијални карактер, па ће тако сви посјетиоци имати прилику да на таблетима прелистају сву дигитализовану грађу Народне библиотеке Србије и сами дођу до закључка какви су били путеви књижевности, тако да посматрач више није пасивни учесник којем се сервира датост неке изложбе.

Изложба, која ће бити постављена до 10. новембра,  реализована је у сарадњи са Народном и универзитетском библиотеком РС, која је и суиздавач каталога, а све под покровитељством ресорних министарстава Српске и Србије.

"Крфски забавник"

Милена Ђорђијевић је рекла да је неколико мјесеци након албанске голготе на Крфу освануо "Крфски забавник", који је окупио све што је вриједјело у српској књижевности и читавом региону.

- Ту су се нашли сви, од Јована Дучића до Тина Ујевића и они су представљали једну врсту књижевности у егзилу, која се на тај начин и одржала ван граница матичне земље - појаснила је Ђорђијевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана