Видосава Грандић: Бањалуци неопходна градска галерија

Александра Маџар
Видосава Грандић: Бањалуци неопходна градска галерија

Бањалука - Још се нисам повукла из света стваралаштва и културе. На одређен начин сам присутна у актуелним збивањима у области ликовне уметности. Пратим шта раде млади, пишем о њима, отварам њихове изложбе, радим поставке.

Рекла је ово за "Глас Српске" цијењени историчар умјетности из Бањалуке Видосава Грандић, који је велики и искрен дио себе, свог знања и искуства у посљедњих четрдесет година уткала у домаћу ликовну сцену и тиме дала свој допринос за развој културе.

Значај њеног дјеловања на домаћој умјетничкој сцени само је још једном потврдила награда "Златни грб града Бањалука" за изузетан допринос у развоју града и за постигнуте резултате у области културе. Ово признање уручено јој је поводом Дана града Бањалуке.

Не скривајући понос истакла је да ову награду дијели са свим сарадницима који су заједно са њом вриједно радили више од четири деценије. Враћајући се мислима у другу половину 20. вијека истакла је да је у том времену било много разумијевања за умјетнике.

- Осамдесетих година прошлог века град Бањалука је нашао могућност да буде адаптирана стара жељезничка станица и постане Умјетничка галерија у којој је више од седамсто експоната из акције "Солидарности" добило простор где ће бити изложени, али и место где ће се чувати - рекла је Грандићева.

Ипак, као најбитнију чињеницу истиче да је тада постојало неколико изложбених простора у Бањалуци.

- Излагачки простори били су издефинисани и знало се који се програми из ликовне уметности реализују. У Дому културе, садашњем Банском двору и у Музеју савремене умјетности РС, тадашњој Умјетничкој галерији представљали су се афирмисани ствараоци - испричала је она.

Подсјетила је да је Галерија у Друштвеном дому Мејдан, гдје се данас налази Спортска дворана "Обилићево", била оаза за младе умјетнике и њихове прве самосталне изложбе, док су у Дому војске своје стваралаштво показивали аматери.

- Гледајући из ове перспективе, нажалост, више нема добрих изложбених простора. Имамо Академију умјетности која је израсла из свих ових темеља које смо постављали у Бањалуци, а немамо прави простор за афирмацију рада тих младих људи - каже Грандићева.

Сматра да би велики помак на путу ликовног развоја и културне сцене у Бањалуци засвијетлио под кровом једне Градске галерије. Свјесна тешке материјалне ситуације, каже да је, ипак, све до могућности града да издвоји одређен новац да буде оспособљен један нови простор.

- Знам да постоји мјесто које би уз одређена улагања могло постати добар изложбени простор, јер је у строгом центру града. То је оно што развија културу и потребу код људи за гледањем и сусретањем са ликовним делима. Ту се граде ти фини међусобни односи између уметности и човека - истакла је Грандићева.

Порука младима

- Млади морају да буду упорнији и да захтевају. Музеј савремене умјетности РС, а некада Умјетничку галерију ми не бисмо добили да нисмо били изузетно упорни и да нисмо куцали на сва врата. Тада сам се послужила и једним проблематичним гестом и рекла да ћемо сва дела која су поклоњена Бањалуци вратити уметницима, захвалити се и објаснити да град нема разумевања и да их немамо где изложити - каже Видосава Грандић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана