Видео-игре у Музеју савремене умјетности РС: Гејминг као феномен, забава и умјетност

Миланка Митрић
Видео-игре у Музеју савремене умјетности РС: Гејминг као феномен, забава и умјетност

Бањалука - Треће, завршно вече “Gaming Nights @MSURS” биће одржано вечерас у Музеју савремене умјетности Републике Српске и представља дио претећег програма једне од тренутних поставке “Игре и политика” и развој једне веће приче која повезује умјетност и гејминг.

- У оквиру треће вечери “Gaming Nights @MSURS” у другом дијелу музеја од 18 до 22 играмо “Minecraft”, прије почетка панел-дискусије прогласићемо побједнике турнира у “Fortnity”, који су у сриједу у оквиру ове видео-игре градили своју визију моста инспирисани недавно објављеним конкурсом Градске управе за идејно рјешење моста у Доцу - најавили су из Музеја савремене умјетности РС.

Исте вечери, у 19 часова биће одржана панел-дискусија на тему “Гејминг - умјетност, забава или нова индустрија?”. На тај начин биће сумирани утисци протекла три дана посвећена играма у музеју, те изнесена различита мишљења и ставови о поменутој теми.

- Панел-дискусија ће актуелизовати неколико питања: индустрија гејминга као озбиљан феномен, а не само забава, видео-игре као нови вид умјетности, дигитална култура, нова генерација дигиталног друштва и усмјеравање омладине како да максимално извуку потребна знања из свијета информационих технологија - појаснили су из МСУРС.

Учесници панел-дискусије: помоћник министра науке и технологије у Влади РС Синиша Марчић, помоћница министра просвјете и културе у Влади РС Тања Ђаковић, директорица Удружења ИТ компанија “Бит Алијанса”, Татјана Вучић, Сергеј Слишко (Куво ТВ), пројект менаџер “BRAVO Systems” Анабела Бркић и директорица Музеја савремене умјетности РС др Сарита Вујковић.

Три дана посвећена одређеним видео-играма одржана су под различитим називима, те је тако први догађај, одржан у сриједу, насловљен са “Jam It” и био је резервисан за једну од игара данашњице “Fortnite”. Под вођством ментора из Куво ТВ екипе учесници су имали прилику да се упознају са “сандбоџ” модом у игри, а тема је била друштвено актуелна: дизајн моста у “Fortnity”.

Друго вече, насловљено са “Test It” пружило је прилику свим посјетиоцима да испробају и заиграју по пет игара. Поменуте игре су на занимљив начин приказале друштвено-политичка питања, те другачије умјетничке концепте, дизајн и естетику.

Gaming Nights @MSURS” реализован је у сарадњи са Удружењем ИТ компанија “Бит Алијанса”, Куво ТВ, Гете институтом у БиХ и компанијом “BRAVO Systems”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана