Весна Ђукановић, добитник Чучкове књиге, за Глас Српске: Живимо у времену кратке приче

Александра Глишић
Весна Ђукановић, добитник Чучкове књиге, за Глас Српске: Живимо у времену кратке приче

Хан Пијесак - Књижевна награда "Чучкова књига" припала је Весни Ђукановић из Кикинде за збирку кратких прича "Радост жуте лубенице".

О добитнику је одлучивао трочлани жири Бранка Касаловић, Миљан Радојковић и Миле Лисица, ранији добитници овог признања које додјељује Народна библиотека "Бранко Чучак" из Хан Пијеска.

- У овим причама говорим о Војвођанима, али и о свим људима који су живели на простору бивше Југославије и који су се односили другачије према моралним вредностима него што се то ради данас. Збирку чине два дела, у првом су приче, а у другом есеји. Имам свој блог, а многи се питају зашто сам чекала толико дуго да објавим прву збирку - рекла је за "Глас Српске" Ђукановићева која цијели радни вијек проводи као учитељица у селу Падеј поред Кикинде.

Управо су је војвођанска равница и судбине обичних људи инспирисали да напише свој прозни првенац. Осим насловне приче, у збирци се налазе и "Мирис госпојиног села", "Каиновски грех", "Испред куће расла је липа", а међу есејима су "Гордијев чвор" и "Дванаест дана".

- Делимо време, делимо сећање, делимо летњи дан у само предвечерје. Шта су дани него ситно исплетене нити паукове, шта су године него исплетене мреже паукове, шта су животи него руком однесене пређе паукове - открила је Ђукановићева за наше читаоце крај приче по којој је насловљена књига.

Сматра да је управо форма кратке приче идеална за 21. вијек када већина људи нема много времена за читање.

- Волим и обимније романе, али заиста то изискује више времена. Овако када човек издвоји пола сата, препусти се читању приче која брзо уведе и изведе из радње - прича Ђукановићева.

Некадашње лубенице са црном кором и жутом унутрашњошћу, какве су успијевале у Војводини, биле су путоказ за њене приче.

- Прошлог лета смо сасвим случајно у једној продавници купили такву лубеницу. Мене је то подсетило на последњу жељу мог оца - да поједе још једном жуту лубеницу. Управо та радост која повезује прошлост, садашњост и будућност уплетена је у моју књигу. Сви смо у том кругу невероватно слатке зачаране жуте лубенице. Она је симбол целог живота - испричала је Ђукановићева.

Награђена књига кренула је од приче коју је објавила на свом блогу одакле је добила пут на друге блогове и на "Фејсбук" гдје су њену вриједност препознали књижевни критичари. Читаоци тек треба да је упознају.

Блискост

- Збирком прича "Радост жуте лубенице" српска проза добија нов и вредан сегмент како у тематском тако и формалном домену. Не постоји човек који у причама Весне Ђукановић не може пронаћи нешто себи блиско - записала је у рецензији Андреа Беата Бицок.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана