Весна Дедић, за “Глас Српске”: Љубав никад неће нестати

Миланка Митрић
Foto: Блиц ТВ

Љубав никада неће нестати. Она постоји у сваком човеку као што постоји срце, бубрег или око. Једина истина је да, као што су неки слабовиди или имају тахикардије, тако неким људима треба терапија да би лако волели.

Казала је ово у разговору за “Глас Српске” књижевница, новинарка и водитељка Весна Дедић осврћући се на тему љубави, која је једна од заступљенијих у дјелима која пише. Њен најновији роман је дјело “Само је тебе вредело срести”, а читаоци су се пронашли и у једнако успјешним романима “Ниси као он”, “Изгубила сам себе”, “Немој никад да се вратиш”, “Не дам те”, “Заувек у срцу”, “Чувај ме” и многи други. Дедићева је ауторка и водитељка емисије “Балканском улицом”, која је емитована од 2000. до априла 2020. године на првом програму Радио-телевизије Србије, од 2020. године на телевизији Нова, а од 2022. године на Блиц ТВ. Рођена је у Осијеку, гимназију је завршила у Подгорици, а дипломирала општу књижевност и теорију књижевности на Филолошком факултету у Београду.

- Љубав мора бити лака, да лако дишеш и не размишљаш да ли си удахнуо на уста или нос. И у Библији пише да љубав не сме да буде мучеништво, али се ипак често баш у име традиције и православља брак претвори у муку - додала је Дедићева у наставку разговора.

ГЛАС: Како посматрате књижевну продукцију у Србији? И који писци могу да живе од свог писања, по Вашем мишљењу?

ДЕДИЋ: Не гледам у туђ тањир. Мој је пун, а и када није, потпуно сам мирна и са мало уља и препрженог хлеба. Да имају тираже као ја, знам да би многи сами себи постављали бисте по градовима, али мени пристојност не дозвољава да о себи говорим у суперлативу нити да судим другима.

ГЛАС: С обзиром на то да водите популарну емисију “Балканском улицом”, када се осврнете на године уназад, коју епизоду или госта бисте посебно издвојили?

ДЕДИЋ: Свако је посебан на свој начин и ја се трудим да извучем оно што је посебно. Ја никад нисам интервјуисала звезде, већ душе.

ГЛАС: Колико је тешко или лако данас стварати квалитет и извире ли квалитет у времену доминантног квантитета?

ДЕДИЋ: Видите, ја верујем да квантитет води до квалитета. И мислим да је свилена хаљина уочљивија на гомили фалш робе.

ГЛАС: Зашто бисте рекли да сте се заљубили у новинарство и у такав начин дијељења, стварања и причања прича?

ДЕДИЋ: Давно је било када сам се заљубила. Имала сам 13 година... Али знам да је то моја једина заљубљеност која се претворила у љубав.

ГЛАС: Какво је стање у новинарству данас и гдје је ту истина?

ДЕДИЋ: Истина се сакрила иза зида који су поставиле незналице. То је већи проблем него што је некад био Берлински зид.

ГЛАС: За крај, с обзиром на то да је крај године и почетак нове, шта бисте поручили нашим читаоцима у овим празничним данима?

ДЕДИЋ: Желим вам безбрижну 2024. годину, а и кад дођу дани пуни бриге, сетите се да све прође.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана