“Весели четвртак” објавио стрип “Драгонеро: Бездушник”

Бранислав Предојевић
“Весели четвртак” објавио стрип “Драгонеро: Бездушник”

БЕОГРАД - “Бездушник: први том” назив је наставка стрип серијала “Драгонеро”, који је објављен на српском језику у издању “Веселог четвртка”, као тврдокоричен примјерак за колекционаре.

Овај серијал посвећен је младости главног јунака стрипа “Драгонеро” царског извиђача Јана Аранила, сина Арановог. Он је као младић, побјегавши од куће, постао члан злогласне чете плаћеника познате као “Сензанима” са којима је путовао и борио се широм царских територија, током периода немира. Ова прича представља почетно или нулто поглавље серије, која је прославила првог “Бонелијевог” јунака из жанра епске фантастике или мача и магије, како се често назива овај поджанр фантастике. Интеграл садржи двије приче “Рат” и “Глад”. Прву је написао Лука Енох, а илустровао Марио Албертији, док је другу написао Стефани Вијети, а цртао Иван Калкатера.

Ново издање је уједно и преднаставак едиције у којој је  “Весели четвртак” од 2008. године објавио 20 епизода редовне серије овог стрипа у пет књига, плус први графички роман “Драгонеро”. Сам стрип је у посљедњих 15 година постао култ у Италији, а потом и другим земљама које објављују “Бонелијеве” стрипове.

Идеја о стрипу настала је средином деведесетих када су Лука Енох и Стефан Вијети, велики љубитељи епске фантастике, понудили своју причу из тог жанра Серђу Бонелију, који је одбио под изговором да мрзи епску фантастику.

Ипак, деценију касније, тадашњи уредник Дечо Канеци пристао је да објави прву епизоду у оквиру посебне едиције “Романи у стрипу”, која је изашла у љето 2007. године и распродала први тираж од 50.000 примјерака. Мудро искористивши експлозију интереса за епском фантастиком након успјеха филмског серијала “Господар прстенова” и наслутивши да ће тај жанр подстакнут успјехом “Игре пријестола” постати врућа ствар у индустрији забаве у игру се вратио Серђо Бонели, који је дозволио издавање редовне серије. Тако је 2013. године објављена епизода “Змајева крв”, којом је серијал почео свој редовни живот поставши прави хит код публике.

Сама прича има све карактеристике жанра у којем је настала од митског свијета (Ерондарско царство) и главног јунака, хероја Јана или Драгонера, убицу змајева наоружаног црним мачем “Окрутно сјечиво” и његове шаролике дружине коју чине орк Гмор, његова сестра Мирва, вилењакиња Сера, чаробњак Албен, до супротстављених снага унутар царства као што су Технократски савез, чаробњачки савез Лурисенда и војне снаге. Наравно, као и свакој другој фантазији имамо и негативце превођене народом из сјеверних племена познатих као Ледени које предводи мрачни маг Абомини и бројни злочинци из царства или дивљих племена Гулова. Кључне карактеристике жанра епске фантастике од јунака и митологије до заплета сложене су у узбудљиву авантуру, која води читаоце широм магичног свијета Ерондара пуног мистерија и тајни.

У традицији “Бонелија”, за главног јунака искориштен је лик глумца Џефа Бриџиса, који је креирао цртач Ђузепе Матеони по идејама Еноха и Вијетија, а за даљу разраду бринули су се бројни цртачи који су са Матеонијем радили на серијалу, а то су Ђанлука Паљарани, Франческо Рицатоа, Антонела Платано, Ђанлуиђи Грегорини, Кристијано Кучина, Алфио Бускаља и други.

Српско издање “Бездушника” представља сјајан начин да ова едиција “Бонелијевог” убице змајева буде представљена домаћој публици.

Италија

Ношен успјехом матичног серијала који је догурао до 77 епизода, “Бонели” је покренуо специјално издање - “Ерондарске хронике”, које неће имати Јана и његову дружину као протагонисте. Фокус радње је на прошлости Царства те на легендама, ратовима и авантурама, које су само успут споменуте у причама из редовне серије. Осим тога, у Италији постоји посебна “Драгонерова” едиција за књижаре гдје се у боји репринтују најбоље приче из мјесечне црно-бијеле серије. Та издања имају већи формат, тврде корице и квалитетан колор. Постоје и кросовер издања са Загором и Конаном, дјечја верзија “Драгонера” под називом “Драгонеро авантуре” (адаптираних у анимирану серију 2022) те бројна специјална издања, укупно око 200 издања у свим серијалима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана